Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Anadolija ]

22. 12. 2014. 19:06 >> 19:08
1

NAUČNICI IZ KEMBRIDŽA

MMF ubrzao širenje ebole u Zapadnoj Africi

Naučnici s britanskog Kembridža i još nekoliko tamošnjih uglednih univerziteta objavili su studiju u kojoj tvrde da je brzo širenje smrtonosnog virusa ebole u direktnoj vezi s rigidnom ekonomskom politikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u zemljama Zapadne Afrike.

Naučna studija je objavljena u magazinu "The Lancet", a u njoj se navodi da je slab zdravstveni sistem u Liberiji, Siera Leoneu i Gvineji bio osnovni uzročnik brzog širenja ebole, a da je MMF svojom politikom prema tim zemljama u posljednje dvije decenije sprječavao razvoj tog sektora.

Naime, naučnici tvrde da su zdravstveni sistemi u navedenim zemljama oslabljeni MMF-ovim nalozima o obaveznom smanjivanju javne potrošnje i decentralizaciji zdravstvenih sistema.

Dalje se navodi da je to dovelo do neadekvatnog plaćanja i edukacije medicinskog osoblja, a decentralizacija je izazvala brojne kočnice za koordinirano djelovanje s ciljem borbe protiv širenja virusa ebole.

Sociolog s Kembridža Aleksander Kentikelenis ističe kako je nesumnjivo to da je urušeni zdravstveni sistem stvorio pogodno tlo za brzo širenje ebole i da se ne smije zanemariti odgovornost svih koji su doveli do toga.

Iz MMF-a su negirali navode studije te tvrde da njihova politika nikako nije nešto što bi se moglo tumačiti kao faktor koji je doveo do tragičnih posljedica epidemije ebole u Zapadnoj Africi.

MMF je u septembru Liberiji, Gvineji i Siera Leoneu donirao ukupno 130 miliona dolara pomoći. Sredstva su upotrijebljena za rješavanje budžetskih deficita u tim zemljama.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u proteklih nekoliko mjeseci od virusa ebole je na zapadu Afrike umrlo više od 7.300 osoba.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније