Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 04. 2013. 12:57   >>  14:46

LUIS TEJLOR

SAD: Četrdeset godina robijao nedužan

Luis Tejlor, koji je 1970. godine osuđen na 28 uzastopnih doživotnih zatvorskih kazni zbog požara u kome je poginulo 29 ljudi, postigao je sporazumni dogovor sa sudom pošto je presuda dovedena u pitanje. Tužilaštvo i dalje smatra da je on kriv, ali nije u mogućnosti da traži novo suđenje zbog nedostatka dokaza.

Osuđenik Luis Tejlor, koji je odležao 40 godina robije zbog jednog od najgorih požara u istoriji Arizone, u kome je poginulo 29 ljudi, postigao je sporazumni dogovor sa sudom pošto je presuda dovedena u pitanje.

Tejlor je imao 16 godina kad je uhapšen zbog požara u hotelu "Pajonir" u gradu Taksonu u Arizoni, u kome su 1970. godine zaposleni jedne kompanije bili na Božićnoj zabavi.

„U pitanju su priče o dvije tragedije - požar u hotelu i moja presuda", rekao je Tejlor novinarima po izlasku na slobodu.

Tejlor je prošle subote napunio 59 godina, a 1970. osuđen je na 28 uzastopnih doživotnih zatvorskih kazni, dok je on sve vrijeme tvrdio da je nevin.

Tejlor, koji je Afroamerikanac, tvrdio je da ga je pogrešno osudila porota sastavljena samo od bijelaca, ali i zbog propusta policije da ispita druge osumnjičene.

Izvještaji iz tog vremena govore da je Tejlor pomagao ljudima da se spasu iz požara da bi kasnije u toku iste noći bio uhapšen.

Tužilaštvo i dalje smatra da je on kriv, ali da nije u mogućnosti da traži novo suđenje zbog nedostatka dokaza i činjenice da su neki od svjedoka preminuli.

Prema sporazumu sa sudom, Tejlor neće moći da traži odštetu od države, što bi moglo da se dogodi samo u slučaju da dođe do novog suđenja na kome bi on bio oslobođen krivice.

Tokom boravka u zatvoru, Tejlor je od Vrhovnog suda tražio novo suđenje, ali mu je 1983. to odbijeno.

U međuvremenu su sudije koje su vodile proces sumnjale u presudu i ostale u kontaktu sa njim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније