Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 01. 2015. 11:08 >> 11:18

“BEZBJEDNOSNI PAKET”

Austrija pojačava naoružanje policije

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner najavila je da će na sjutrašnjoj sjednici vlade predstaviti svoj "bezbjednosni paket".

 

 

 

Paket predviđa dodatnu opremu za policijske snage u cilju efikasnije borbe protiv terorizma. Prema njenim riječima, taj paket je u cilju prevencije terorističkih napada poput onih u Francuskoj, jer u Austriji "postoji povod za zabrinutost, ali ne i za paniku".

U prvoj reakciji na terorističke napade u Francuskoj, policija u Austriji je stavljena u viši stepen pripravnosti, pojačane su patrole kod potencijalnih ciljeva napada.

Što se tiče "bezbjednosnog paketa" njegovi troškovi su trocifreno milionski. Gotovo polovina potrebnog novca iz budžeta biće iskorišćena za nabavku dodatne opreme i resurse.

Tako ministarka želi nova oklopna vozila, pancirne prsluke i šlemove, kao i nove IT-eksperte. Kada je riječ o nadzoru iz vazduha Mikl Lajtner planira saradnju policije sa vojskom. U oblasti prevencije ona predlaže "preventivne službenike" koji će obučavati nastavno osoblje u obrazovnim ustanovama.Njen paket mjera predviđa i oduzimanje pasoša džihadistima.

Austrija važi kao centar za regrutovanje boraca za Islamsku državu, a među vođama mašinerije za vrbovanje su lica sa prostora bivše Jugoslavije, kao što je, krajem prošle godine uhapšeni Tutinac Mirsad Omerović.

U džihad u Siriju i Irak iz Austrije, prema procjenama vlasti, otisnulo se oko 170 boraca, od kojih se 67 vratilo u Austriju, a 29 poginulo na ratištima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније