Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 01. 2015. 23:24   >>  23:20

21,52 MILIONA

Peking ograničava broj stanovnika

Broj stanovnika u Pekingu prošle godine porastao je za 368.000, i sa 21,52 miliona ljudi, prijestonica Kine postala je jedan od najvećih gradova na svijetu. Uz to zabilježen je porast broja privremenih radnika, migranata, kojih sad ima 8,19 miliona, pa se Peking suočava sa ozbiljnim problemima, kao što su zagađenje i gužve u saobraćaju.

U cilju smanjenja broja stanovnika, gradske vlasti moraće da sprovedu određene mjere, medju kojima je premještanje velikih industrijskih postrojenja van Pekinga, izjavio je gradonačelnik Pekinga Vang Anšun.

Osim toga, za radnike migrante u Pekingu će, kao i u Šangaju, biti ograničeno vrijeme koliko mogu da borave u gradu. Stalni boravak moći će da traže samo oni koji već žive u glavnom gradu Kine i uredno plaćaju predviđene takse za to.

Ove godine planira se premještanje oko 300 industrijskih kompanija čija proizvodanja zagađuje okolinu, kao i 36 veleprodajnih centara. Među njima su oni koji prodaju odjeću i opremu za domaćinstvo.

"Ne možemo izričito zabraniti radnicima migrantima da dolaze. Put za to je preseljenje industrijskih kompanija i veleprodajnih lanaca. Iako će preseljnje kompanija biti djelotvorno (za smenjenje broja stanovnika u Pekingu), za to će biti potrebno vrijeme", rekla je predstavnica gradskih vlasti Čang Kuisi (Zhang Cuixi.)

Prema podacima gradske uprave, 72 procenta zaposlenih u Pekingu živi u centru grada i to je jedan od glavnih uzroka zagađenja i saobraćajnih gužvi. Dodatan problem, objasnila je Si Nensija, (Xu Nenxia) takođe iz gradskih vlasti, jeste činjenica da mnogi radnici migranti koji su ranije napustili Peking nastoje da se ponovo vrate i žive u glavnom gradu.

"Mnogi među njima ne mogu da se naviknu da uslove koje zatiču u drugim gradovima. Glavni grad, sa dobrim mogućnostima za zaposlenje, još uvijek je atraktivan za njih", rekla je ona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније