Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B92/Tanjug

25. 01. 2015. 08:43 >> 08:38

FAVORIT SIRIZA

Danas parlamentarni izbori u Grčkoj

U Grčkoj će danas biti održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je glavni favorit ekstremno ljevičarska partija Siriza. Pobjeda Sirize bi mogla da označi politički preokret u Evropi gdje i neke druge populističke partije žele da započnu vlastitu kampanju protiv mjera štednje.

Takođe se vjeruje da bi ovi izbori mogli bi da budu odlučujući za ostanak zemlje u eurozoni. 

S tim u vezi juče se oglasila i njemačka kancelarka Angela Merkel: "U samoj srži naših vrijednosti leži solidarnost. Želim da Grčka, uprkos svim poteškoćama, ostane dio naše priče", poručila je on. 

Grci izlaze na prijevremene izbore budući da parlament te zemlje iz tri pokušaja nije uspio da izabere novog šefa države, koji bi na toj funkciji zamijenio Karolosa Papuljasa, a prema Ustavu, u tom slučaju se raspisuju parlamentarni izbori. 

Na izborima učestvuje 18 partija i četiri kolacije. Glavne partije su, pored Sirize, vladajuća konzervativna partija Nova demokratija, PASOK, Zlatna zora, Komunistička partija, Potami (Reka), Demokratska ljevica. 

Prema istraživanju javnog mnjenja, Siriza ne prestaje da uvećava svoju prednost u odnosu na druge partije i vladajuću konzervativnu ND premijera Antonisa Samarasa i ona sada iznosi 5,3 odsto razlike.

To istraživanje pokazuje da bi Siriza Aleksisa Ciprasa trebalo da osvoji 36 odsto glasova. Prethodna anketa pokazala je da Siriza ima prednost od 4,6 procenta u odnosu na ND. 

Siriza je osnovana 2000. godine, a partija je okupila bivše marksiste, socijaldemokrate, trockiste i druge grupe koje se bore protiv grčkog establišmenta. 

Aleksis Cipras nalazi se na čelu partije koja svoj pobjednički talas bilježi od prethodnih izbora, održanih u junu 2012, kad je sasvim očekivano osvojila drugo mjesto. 

Siriza je tada nazvana suštinskim i moralnim pobjednikom izbora jer su joj izbori donijeli čvrstu poziciju na grčkoj političkoj sceni. 

Sada, nepune tri godine kasnije, Siriza ima sve šanse da iz borbene opozicije dođe na vlast. 

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je Papandreuova stranka ispod cenzusa, ali je on ubijeđen da će ući u parlament.

Moguća pobjeda Sirize posebno zabrinjava takozvanu "trojku" (Evropska unija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka), budući da je Cipras najavio da će pobjeda njegove partije značiti kraj strogih mjera štednje na kojima "trojka" insistira. 

Cipras je rekao da će ta stranka tražiti nove pregovore o grčkom paketu pomoći i otpis velikog dijela duga. 

Zvanična Atina dobila je od kreditora paket pomoći od 240 milijardi eura. 

Zvaničnici u Briselu i generalna direktorka MMF Kristin Lagard već su poručili da će Siriza, ukoliko dođe na vlast, morati da otplati pomoć koja je Grčkoj odobrena za vrijeme dužničke krize, kao i da nastavi sa reformama. 

Rokovi za otplatu grčkog duga već su produženi na 30 godina u prosjeku, a Atina ima grejs period od 10 godina na gotovo tri četvrtine ukupnih dugovanja. 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније