Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 01. 2015. 22:02 >> 21:57
11

PRELIMINARNI REZULTATI

Siriza slavi pobjedu

Ljevičarska partija Siriza pobijedila je na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, prema preliminarnim zvaničnim rezultatima saopštenim večeras.

Poslije prebrojavanja 35 odsto glasova, Siriza vodi sa 35,63 odsto što joj donosi 148 od ukupno 300 poslaničkih mjesta u Skupštini Grčke. Druga je do sada vladajuća konzervativna stranka Nova demokratija sa 28,66 odsto glasova i 78 poslaničkih mjesta.

 

 

 

Na trećem mjestu je neonacistička stranka Zlatna zora sa 6,38 odsto osvojenih glasova i 17 poslaničkih mjesta, a četvrta je lani formirana stranka "To Potami" (Rijeka) koja prvi put ulazi u Skupštinu sa 5,74 odsto glasova i sa čak 16 poslaničkih mjesta. 

U Skupštinu Grčke po sadašnjem rezultatu ulaze još i Komunistička partija Grčke (5,36 odsto glasova i 15 poslanika), nekada suvereno vladajući socijalistički PASOK (4,91 odsto glasova i 13 poslanika) i mala stranka lijevog centra "Nezavisni Grci" (4,67 odsto glasova i takođe 13 poslanika).

Cenzus od tri odsto za ulazak u Skupštinu nijesu uspjele da prekorače ostale stranke, među kojima i nedavno osnovana partija nekadašnjeg lidera PASOK-a i premijera Jorgosa Papandreua "Pokret socijalista-demokrata" (2,43 odsto glasova). 

Na izborima je glasalo 60,99 odsto od oko 9,8 miliona stanovnika Grčke s pravom glasa, saopštilo je Ministarstvo untrašnjih poslova. 

Nešto ranije večeras Nova demokratija je priznala poraz.

Siriza zasad ne može samostalno formirati Vladu

Siriza je, za sada, je osvojila manje od polovine poslaničkih mjesta u Skupštini Grčke, objavilo je na svom sajtu Ministarstvo untrašnjih poslova koje je zaduženo za sprovođenje izbora i prebrojavanje glasova. 

 

 

 

Preovlađujući scenario grčkih analitičara je da će Siriza za formiranje vlade zatražiti saradnju stranaka "To Potami" i "Nezavisni Grci", ili bar njihovu podršku za manjinsku vladu u kojoj te dvije partije ne bi učestvovale. 

U slučaju da te tri stranke ipak formiraju koalicionu vladu, na čijem bi čelu bio vođa Sirize Aleksis Cipras, njihova poslanička većina bi bila više nego jaka i iznosila bi 181 među ukupno 300 poslanika u Skupštini Grčke, prenosi privatna atinska TV-stanica Antena.

Izborna pobjeda Ciprasa predstavljala bi istorijski događaj budući da će on vjerovatno biti prvi ultra ljevičarski premijer te zemlje ikada, a samim tim i najmlađi premijer Grčke u novijoj političkoj istoriji. 

Cipras je rođen 28. jula 1974. godine - ključne za političke promjene u Grčkoj budući da je tada srušena vojna diktatura koja je progonila ljevičare i komuniste. 

Mladoliki Cipras važi za atipičnog političara za zemlju iz koje dolazi, a tajna njegovog uspjeha je što ne pripada ni socijalističkom Pasoku ni konzervativcima Nove demokratije. 

On predstavlja osvježenje u grčkom tradiciolnom političkom spektru jer su birači siti dvije etablirane partije koje decenijama vode poznate političke dinastije. 

Po profesiji inženjer, Cipras je prošao dug put od komunističkog omladinca do lidera partije koja je osnovana 2000. godine. 

Grčka javnost je prvi put čula za njega 1990. godine, kad je 17-godišnji Cipras tokom školskog protesta rekao u izjavi grčkoj televiziji - "Želimo da imamo pravo da sami odlučimo da li ćemo da idemo na čas".

Saradnici kažu da je Aleksis Cipras "mnogo više od lijepog lica" - da je temeljan u radu i perfekcionista, te da je njegov uspjeh prije svega rezultat strategije i vrijednog rada, navodi Rojters. 

 

 

 

I politički analitičari se slažu da ne bi uspio bez pažljivog planiranja, a ključni stav koji ga odvaja od ostalih političara je dosljedna pozicija da je rješenje u rukama Atine - ako se odupre rigoroznim zahtjevima štednje koje je pred nju postavila EU. 

Politički protivnici zamjeraju mu neiskustvo, komentarišući da bi poslije samo nekoliko godina u parlamentu, bez iskustva u finansijskim i pravnim poslovima, Cipras bio "do guše" u problemu kada bi se našao za pregovaračkim stolom sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda ili Evropske centralne banke. 

Zamjenik grčkog premijera Evangelos Venizelos nazvao ga je Harijem Poterom zbog toga što, "daje fantastična obećanja koje neće biti u stanju da održi", piše britanski Indipendent. 

Cipras i zvaničnici Sirize vjeruju da će kreditori pristati na nove pregovore o otplati duga Atine kada budu suočeni sa, kako kažu, ljevičarskom Vladom sa jakim mandatom. 

Da će vjerovatno novi grčki premijer ostati dosljedan svojim predizbornim obećanjima govori i njegova izjava - "Možete mijenjati pozicije, ali ne i svoje principe". 

Cipras je u nedavnom intervjuu, da bi pokazao da nije spreman na kompromise kad su u pitanju ključni principi, rekao i da - "Ako me nijeste vidjeli do sada da nosim kravatu, sumnjam da ćete i od sada". 

Osim što nikad ne nosi kravatu, zna se i da je mnogo radio kako bi unaprijedio svoje znanje engleskog jezika. 

Od prethodnih izbora 2012. do danas ojačao je svoju poziciju na međunarodnoj sceni susretima sa mnogim viđenijim ličnostima i političarima, poput pape Franje, predsjednika Evropske centralne banke Marija Dragog i čak njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, osobe koju je Cipras često napadao zbog čvrstog stava da Grčka mora da pokaže veću fiskalnu disciplinu. 

Osim što se nekonvencionalno oblači i ima nekonvencionalan život netipičan za jednog Grka - već dvadeset godina živi sa Peristerom Bacianom sa kojom ima dva sina (od kojih je jedan dobio ime po Ernestu Če Gevari), a par svoju vezu nije nikad krunisao brakom. 

Osim nekonvencionalne garderobe i nekonvencioalnog odnosa sa građanima, Cipras je poznat i kao zaljubljenik u motore.

(B92)

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније