Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 01. 2015. 20:16 >> 20:12

ANALITIČARI SMATRAJU

Neizvjesna budućnost nove grčke vlade

Neprirodna koalicija Sirize i Nezavisnih Grka, koje su danas formirale vladu na čelu sa liderom Sirize, Aleksisom Ciprasom, mogla bi da bude kratkog vijeka, ocijenili su grčki analitičari.

Cipras je danas položio je zakletvu za premijera Grčke, nakon pobjede Sirize na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj sa 36,34 odsto glasova birača i osvojenih 149 od 300 mjesta u parlamentu, samo dva manje od apsolutne većine.

U analizi agencije AFP navedeno je da je Sirizi, koja je prva stranka na čelu neke evropske države, čiji je program neprihvatanje evropskih mjera štednje, bilo potrebno da se za osvajanje apsolutne većine u parlamentu udruži sa strankom Nezavisnih Grka koja je poznata po žestokim napadima na njemačku politiku.

Nepredvidivost Nezavisnih Grka, kako upozoravaju analitičari, mogla bi da destabilizuje vladu tako što će poremetiti ravnotežu lijevih frakcija koje su okupljene u Sirizi.

Predizborno obećanje da će ponovo da pregovaraju sa međunarodnim kreditorima tražeći otpisivanje dugova, biće teško sprovesti u djelo, što bi moglo da dovede do ponovnih vanrednih izbora u Grčkoj.

„Siriza je sastavljena od grupacija koje se zalažu za različite ideologije i Cipras će morati da traži kompromis unutar svoje stranke što je teško. Ovo je čudan i neprirodan savez“, ocijenio je Manos Papazoglu sa Univerziteta Peloponez.

Prema njegovim riječima, „istina o vladi“ biće otkrivena kada bude sjela za pregovarački sto u Briselu.

Različiti stavovi u koaliciji prije svega su očigledni u politici prema emigrantima, građanskim pravima i susjednim državama, jer se Siriza zalaže za mekše stavove, dok Nezavisni Grci insistiraju na tvrdim odnosima sa Turskom, Albanijom i Makedonijom.

„Dva pokreta nemaju ništa zajedničko osim odnosa prema mjerama štednje. Ovo nije dobar početak. Kohezija vlade biće svakodnevno na provjeri, a ja ne mogu da zamislim da neki ljude iz Sirize budu zadovoljni ovim savezom“, rekao je Manolis Alekakis sa Univerziteta Krit.

Analitičar Berenberg banke, Holger Šmeding, ocijenio je da koalicija sa Nezavisnim Grcima može da dovede do „velikog sukoba sa Evropom“.

Lider Nezavisnih Grka Panos Kamenos rekao je da svoju stranku ne smatra antievropskom, ukoliko „proevropski ne znači pokloniti se zahtjevima Angele Merkel“.

On je istakao da Evropska unija treba da posmatra Grčku kao ravnopravnog partnera, a ne kao „podstanara“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније