Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 01. 2015. 22:51 >> 22:46

UDVOSTRUČENI

Francuska: Sve više antisemitskih napada

Broj antisemitskih napada u Francuskoj je udvostručen u prošloj godini, a naročito onih koji uključuju fizičko nasilje.

To je saopštio Predstavnički savjet jevrejskih institucija u Francuskoj.

 

 

Uoči obilježavanja 70-togodišnjice od oslobođenja koncentracionog logora Aušvic u Poljskoj i manje od tri nedjelje od napada islamista na supermarket u Parizu kada su ubijena četiri jevrejska taoca, CRIF saopštava da je registrovan 851 antisemitski akt u Francuskoj u 2014.

To je dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu kada su registrovana 423 napada, sa porastom akata fizičkog nasilja sa 105 na 241. 

"Ovi antisemitski akti predstavljaju 51 odsto rasističkih djela počinjenih u Francuskoj, mada Jevreji čine samo jedan odsto francuskog stanovništva", navodi se u saopštenju CRIF, prenijela je agencija AFP. 

Jevrejska populacija u Francuskoj koja je najveća u Evropi, broji od 500.000 - 600.000 ljudi. 

CRIF upozorava da je "veoma značajno i vrlo zabrinjavajuće povećanje antisemitskog nasilja i ističe da "zemljom bijesne antisemitske predrasude". 

Oland obećao borbu protiv rasta antisemitizma

 

Francuski predsjednik Fransoa Oland obećao je borbu protiv nepodnošljivog rasta antisemitizma u Francuskoj. 

"Francuska je vaša domovina", rekao je Oland kod Spomenika holokaustu u Parizu i obećao da će vlada, do kraja februara, predstaviti sveobuhvatni plan suprotstavljanja rasizmu i antisemitizmu, prenijela je agencija AFP. 

Oland je naveo da su se teorije zavjere i mržnja prema Izraelu raširile na društvenim medijima i podgrijale antisemitske napade. 

"Veliki internet provajderi moraju da preuzmu odgovornost. Oni više ne mogu da zatvore oči ili će se smatrati saučesnicima", rekao je francuski predsjednik. 

Oland je odao počast 76.000 francuskih Jevreja koji su deportovani u nacističke koncentracione logore tokom Drugog svjetskog rata. 

U razgovoru sa nekolicinom preživjelih i njihovih mladih rođaka, francuski predsjednik je pozvao da prošire priču o hokaustu tako da ti zločini ne budu zaboravljeni. 

"Veoma je važno da se mladim ljudima kaže gdje ste bili... da ono što su nacisti htjeli da urade jeste da unište sve tragove jevrejskog naroda", rekao je Oland.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније