Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Blic ]

27. 01. 2015. 19:39 >> 19:35

POSLIJE 70 GODINA

Bivši logoraš vidio svog oslobodioca

Džošua Kaufman ima 87 godina. Prije tačno 70 godina nalazio se u logoru Dahau u Njemačkoj, kada ga je američki vojnik Danijel Žilespi oslobodio užasa njemačkih zločina. Sedam decenija kasnije, stari poznanici su se ponovo sreli.

Emocije koje su preplavile dvojicu staraca, čije su oči za života vidjele previše zla i patnje, bile su toliko jake da su se gotovo mogle vidjeti u vazduhu.

Kaufman je ponosno salutirao svom spasiocu, ratnom veteranu Žilespiju. Susret starih znanaca ugovorio je reditelj Emanuel Rostin, koji je u sklopu svog dokumentarnog filma "Oslobodioci Dahaua" stavio poseban akcenat na ovu priču.

"Želio sam ovo da uradim 70 godina. Volim te. Mnogo te volim", drhtavim glasom rekao je Žilespiju Jevrejin Džošua Kaufman, koji ga je oslobodio 29. aprila 1945. godine.

Emocije su toliko preplaile Kaufmana da je kleknuo i poljubio stope svog spasioca. U to vrijeme, Kaufman je bio zarobljenik prisiljen na cjelodnevni težak rad u fabrici municije. Majka i troje braće i sestara su mu ubijeni u Aušvicu.

Danijel Žilespi u vojničkim danima

"Kada sam vidio zastavu koja nije bila njemačka, pomislio sam da je u pitanju fatamorgana. Nijesam mogao da vjerujem da je mučenju konačno došao kraj. Srce mi je lupalo kao nikada do tada. Nakon višegodišnjeg pakla sam napokon ugledao svetlost", slikovito je objasnio trenutak spasavanja od strane savezničkih vojnika Kaufman, koji danas živi u zapadnom Holivudu, gdje je dočekao penziju radeći kao vodoinstalater.

Džošua Kaufman je poslijeratni životni vijek proveo kao vodoinstalater, ali nikada neće zaboraviti Danijela Žilespija. Žilespi je svoj radni vijek nakon rata proveo radeći kao prodavac. Danas je u penziji, i otac je čak osmoro djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније