Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 01. 2015. 21:47 >> 21:42

DE KERŠOV TVRDI

"Rehabilitacija džihadista bolja od kazne"

Koordinator Evropske unije za borbu protiv terorizma Žil de Keršov izjavio je danas da su neki zatvori postali centri za radikalizaciju zbog čega smatra da je bolje rehabilitovati nego kazniti borce koji se vrate iz džihada neokrvavljenih ruku.

"Ako možemo da izbjegnemo zatvor, hajde da to učinimo", rekao je on u intervjuu za agenciju AP i pozvao evropske zemlje da razmotre tu ideju.

U trenutku dok su članice EU još uvijek u šoku zbog terorističkog napada u Francuskoj početkom januara, mnogi se zalažu za represivne mjere protiv onih koji su se pridružili džihadistima u Siriji ili Iraku.

"Čak i ako pravi zločinci među povratnicima moraju da budu kažnjeni zatvorskom kaznom, ja ne savjetujem da svi budu izvedeni na sud zato što bi to bila greška. Znamo koliko zatvori mogu da budu veliki inkubatori radikalizacije. Mnogo je bolje, pod uslovom da to prihvate, da preduzmu veliku rehabilitaciju", rekao je De Keršov.

Za one koji, međutim, budu osuđeni, De Keršov predlaže da zatvori budu "osmišljeni na takav način da zatvorenici ne dolaze u kontakt sa sitnim kriminalcima, već da komuniciraju sa umjerenim imamima."

Evropske vlasti se suočavaju sa problemom da prikupe dokaze protiv stranih boraca koji odlaze u Siriju a koji bi bili održivi pred evropskim sudovima.

U mnogim slučajevima praktično je nemoguće dokazati da li su se osumnjičeni pridružili sirijskim pobunjenicima u borbi protiv predsjednika Bašara al Asada ili džihadistima grupe Islamska država.

De Keršov pozitivno gleda na program za povratnike u Danskoj kojem dobrovoljno mogu da se pridruže bivši politički ekstremisti i strani borci. Danska je danas za programe deradikalizacije islamističkih ekstremista opredijelila preko devet miliona dolara u naredne tri godine.

(Blic)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније