Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 01. 2015. 08:45   >>  08:41 1

ZBOG MARIJUPOLJA

Ministri EU o sankcijama Rusiji

Ministri inostranih poslova EU danas u Briselu razmatraju uvođenje novih sankcija Rusiji zbog njene uloge u rasplamsavanju borbi u istočnoj Ukrajini.

 

 

 

Sastanak je sazvan zbog ofanzive teško naoružanih proruskih pobunjenika na luku Marijupolj ovog vikenda, navodi BBC. EU i SAD već su uveli zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za ruske pojedince i firme kao i za vođe ukrajinskih separatista.

NATO navodi da se stotine ruskih tenkova i oklopnih vozila nalazi u istočnoj Ukrajini. Moskva odbacuje da je direktno umiješana, ali navodi da se neki ruski dobrovoljci bore zajedno sa ukrajinskim pobunjenicima. 

Prema navodima BBC-ija ministri Unije razgovaraće o uvođenju novih sankcija kao i o produženju onih koje su već uvedene. 

Moguće je da će razgovarati o novim finansijskim sankcijama Rusiji koje bi bile koordinisane sa SAD. 

To što danas odluče ministri treba da potvrde vođe Unije na sastanku 12 februara. 

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevicijus rekao je za BBC da su evropske vrijednosti napadnute u Ukrajini. 

"Ako ne vidimo znake poboljšanja treba da idemo sa novim sankcijama", rekao je on i pitao koliko ljudi treba da bude ubijeno da se shvati da su "linije prekoračene mnogo puta". 

Bijela kuća je juče dala snažan signal da razmatra dalje sankcije Rusiji zbog njene podrške separatistima u Ukrajijni. 

Evropske vođe su u utorak izdale zajedničko saopštenje u kome su uputili svoje ministre spoljnih poslova da razmotre odgovarajuću akciju poslije nasilja u Marijupolju. 

Borbe su se juče nastavile u Ukrajini, a separatisti optužuju ukrajinske snage da granatiraju oblasti s civilima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније