Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 02. 2015. 18:33 >> 18:28

DNR I LNR

Ocjena OEBS-a neadekvatna

Denis Pušilin i Vladislav Dejnego, predstavnici DNR i LNR, ocijenili su nadekvatnom tvrdnju OEBS-a da u Minsku oni nisu bili spremni za razgovore.

"Nakon sastanka u Minsku 31. januara, OEBS je rekao da naša strana nije bila spremna za razgovore. Mislimo da je takva procjena u najmanju ruku neadekvatna", navodi se u zajedničkom saopštenju Pušilina i Dejnega objavljenom na veb sajtu Donjecke novinske agencije.

Prema saopštenju, predstavnici DNR i LNR "došli su u Minsk sa predlozima koji bi mogli utrti put realnom pregovaračkom procesu, a ne njegovoj imitaciji, stvari koju ukrajinska strana sebi dopušta".

Umjesto da pokuša da pronađe kompromisno rješenje, ukrajinska vojska je danas nastavila sa granatiranjem Donjecka, jednom od najžešćih od početka konflikta, stoji u saopštenju.

"To je ono što zovemo ultimatumom u stilu Kijeva. U takvim okolnostima, svetogrđe je reći da mi nismo spremni za razgovore", piše u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je prvi i najvažniji uslov za dalje razgovore da Kijev prestane da gađa gradove u Donbasu koristeći teško naoružanje, prenio je Tass.

Trilateralna kontakt grupa za Ukrajinu je prethodno saopštila da ostaje otvorena za nastavak konsultacija u bilo kom trenutku, poslije neuspjeha pregovora u subotu u Minsku.

U saopštenju, koje je dostavio OEBS, stoji da predstavnici DNR i LNR "nisu čak bili pripremljeni da razgovaraju o implementaciji prekida vatre i povlačenju teškog naoružanja", već su, umjesto toga, "pozvali na reviziju Protokola i Memoranduma" sporazuma iz Minska.

Sastanak Kontakt grupe, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), uz učešće predstavnika proruskih snaga, održan je krajem decembra u Minsku.

Prethodna runda razgovora u septembru rezultirala je sporazumom o prekidu vatre na istoku Ukrajine, koji je u više navrata kršen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније