Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 04. 2013. 09:18 >> 09:18

ANONIMUSI

Hakerski napad na Sjevernu Koreju

Hakerska grupa Anonimusi napali su juče najmanje dva sjevernokorejska sajta i tamošnjeg vođu Kim Jong Una predstavili sa prasećom njuškom i tetovažom Miki Mausa, a sve zbog, kako su naveli, agresivnijih ispada te države.

Hakeri su zamijenili fotografije na sjevernokorejskim nalazima na Tviteru i Flikru. Fotografije sa tipičnim sadržajima, kao što su slike Kim Jong Una prilikom obilaska trupa i susreta sa vojnim zvaničnicima.

Umjesto njih, na Tviter nalogu "Uriminzokiri", što na korejskom znači 'naša država', mogla se vidjeti Kimova slika sa prasećom njuškom i crtežom Mikija Mausa preko grudi. Ispod ove fotomontaže priložen je tekst: "(On) prijeti svjetskom miru interkontinentalnim balističkim projektilima i nuklearnim oružjem/ (On) rasipa novac, dok njegov narod gladuje do smrti".

Na drugom postu napisali su "Mi smo Anonimusi", a tvrde da se nekoliko članova ove organizacije već nalazi na teritoriji Sjeverne Koreje, kako bi njenim građanima obezbijedili internet preko daljinskih WI-FI uređaja. Oni navode i da imaju pristup fiksnoj telefoniji, koja je povezana sa internetom.

"Građanima Severne Koreje predlažemo da se dignu i sruše represivni režim… Čuvamo vam leđa I držimo vas za ruke dok vi krećete na put ka slobodi, demokratiji i miru. Nemojte da nas se plašite, mi nismo teroristi, mi smo dobri momci sa interneta", prenosi "Belfast telegraf" saopštenje Anonimusa.

Vlada Sjeverne Koreje otvorila je nalog na Tviteru 2010., koji prati više od 13.000 ljudi. Vlasti koriste društvene mreže kako bi veličale sistem i lidere, ali i da bi ponavljala komentare koje obljavljuje državna novinska agencija KCNA.

Hakerski napad se desio u vrijeme dok na Korejskom poluostrvu rastu tenzije usljed objave da je Pjongjang dao zeleno svijetlo svojoj vojsci za nuklearni napad na Sjedinjene Američke Države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније