Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 02. 2015. 18:45 >> 19:43

JEDNA OSOBA UBIJENA

Pucnjava u Kopenhagenu, meta karikaturista

Jedna osoba je poginula , a nekoliko ljudi je ranjeno kada je neutvrđen broj hitaca ispaljen na jedan kafe u Kopenhagenu u kojem se održavao sastanak o slobodi govora, prenose danas danski mediji.

Francuski ambasador u Kopenhagenu Fransoa Zimre, koji je bio na skupu, izjavio je da je neko pucao spolja i ocijenio da je namjera napadača bila ista kao namjera terorista koji su 7. januara u pariskom satiričnom listu "Šarli ebdo" ubili 12 ljudi.

"Pucali su na nas spolja. Imali su istu namjeru kao sa "Šarli ebdoom", ali nijesu uspjeli da uđu (u kafe)", rekao je Zimre.

Napad su izvršile dvije osobe i obje su u bjekstvu, a koristili su automatsko oružje, navodi se u prvim informacijama s lica mjesta

"Mislim da je bilo 50 hitaca, ali policajci navode broj od 200. Neki meci su prošli kroz vrata i svi smo legli na pod", dodao je francuski ambasador.

U trenutku pucnjave, u kafeu je bio u toku skup pod nazivom "Umjetnost, bogohuljenje i sloboda izražavanja".

Taj skup je organizovao švedski umjetnik Lars Vilks koji je dobio niz prijetnji zbog crtanja karikatura proroka Muhameda 2007. godine.

Vilks je danas bio na skupu u kafeu, ali nije ranjen. Kada boravi u Danskoj, on ima policijsku pratnju.

Jedna Amerikanka prošle godine je dobila deset godina zatvora zbog zavjere protiv Vilksa. Dva muškarca su 2010. godine uhapšena poslije pokušaja da zapale Vilksovu kuću na jugu Švedske.

Kafe "Krutenden" (Krudttoenden) u Kopenhagenu najviše je poznat po priređivanju džez koncerata.

(beta)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније