Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 01. 2013. 13:49 >> 13:58

Izbori

Česi biraju predsjednika

Česi danas i sjutra prvi put u istoriji biraju na direktnim predsjedničkim izborima šefa države koga im je od nastanka republike 1918. godine birao parlament.

Iako najveću pažnju svijeta privlače egzotični kandidati, poput umjetnika Vladimira Franca, istetoviranog od glave do pete, konzervativnost češkog birača najviše šanse daje osvjedočenim političarima - dvojici bivših premijera.

Prvi krug predsjedničkih izbora počeo je u četvrtak popodne za Čehe u inostranstvu kada su se otvorila birališta u Brazilu, a Česi u zemlji će svoj glas za nekog od devet kandidata moći da ubace u glasačke kutije u petak popodne i subotu prijepodne.

Ako je vjerovati kladionicama početkom marta će predsjednika Vaclava Klausa u predsjedničkom zamku Hradčani u Pragu naslijediti ili bivši premijer tehničke vlade 2009. i 2010. godine, nekadašnji šef nacionalne kancelarije za statistiku Jan Fišer ili bivši socijaldemokratski premijer od 1998. do 2002. godine kome je to povratak iz političke penzije Miloš Zeman.

Isto govore i istraživanja raspoloženja birača koja predviđaju da će u drugi krug predsjedničkih izbora 25. i 26. januara ući Zeman sa 25 odsto podrške birača i Fišer za koga bi glasala petina anketiranih.

Česi su posljednjih godina apatični, frustrirani i zgađeni politikom i svojim političarima, što pokazuje mala podrška kandidatima iza kojih stoje velike stranke.

Za "češkog Obamu", mladog senatora koji na izbore za predsjednikam se punim pravom izlazi pod parolom "Sa čistim obrazom", sina pokojnog izvjestioca UN za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji, Jiržija Dinstbira mlađeg koji je kandidat opozicionih socijaldemokrata, spremno je da glasa 10 odsto Čeha.

Kandidata vladajuće Građanske demokratske stranke, senatora Pšemislava Sobotku podržava svega 7,6 odsto birača.

Ekstravagantni kandidati, Vladimir Franc, inače profesor Pozorišne akademije i kompozitor koji bi, kada bi bio izabran bio prvi šef države istetoviranog plavog lica i 75-godišnji šef češke diplomatije knez Karel Švarcenberg poznat po tome da na sastancima pa čak i konferencijama za štampu spava, imaju veću podršku - oko 11 odsto.

Franca ali i kneza Švarcenberga obožavaju mladi Česi i kada bi se oni pitali Klausa bi naslijedio neko od njih dvojice, zbog čega su ove predsjedničke izbore u Češkoj neki strani mediji nazvali najzabavnijim u svijetu.

Za zabavu u zemlji su se pobrinule građanske inicijative koje preko duhovitih i šaljivih spotova i plakata apeluju na Fišera i Zemana da se povuku kako na čelo države poslije dvije decenije od pada komunista ne bi ponovo došao čovjek koji je imao crvenu partijsku knjižicu.

Osim glumaca i umjetnika obojicu je da odustanu pozvalo i 40 viđenih Čehinja na čelu sa legendom svjetske gimnastike, olimpijskom pobjednicom iz 1960-tih godina Vjerom Časlavskom. Inicijativi mladih pod nazivom Dekomunizacija, Miloš Zeman ne smeta pošto je u komunističku partiju ušao u vrijeme reformskog Praškog proljeća a vrlo brzo, 1970. godine, izbačen je iz nje.

Protiv Jana Fišera protestuju zato što članstvo u KPČ od 1980. do pada komunista brani time da je morao, zato što je morao da misli na svoju porodicu.

Jedino što je već sada izvjesno na prvim izborima za predsjednika Češke jeste veliko interesovanje birača, skoro 70 odsto i to da će se na Hradčanima zavijoriti zastava Evropske unije koju je 10 godina tokom svoja dva mandata tvrdoglavo odbijao da okači Vaclav Klaus.

Među prvih pet kandidata koji imaju teoretske šanse da budu izabrani nema nikoga sa evroskeptičnim stavovima dosadašnjeg šefa države.

Rezultati glasanja preko osam miliona čeških birača u prvom krugu izbora koji se odvijaju po većinskom sistemu biće poznati u subotu uveče.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније