Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 02. 2015. 13:49 >> 13:44
1

SREDNJOROČNI CILJEVI

Njemačka jača oklopne jedinice

Njemački ministar odbrane Ursula von der Lejen najavila je jačanje oklopnih jedinica Bundesvera, javili su njemački mediji.

 

 

 

Mediji su ukazali na to da je ona govorila o srednjoročnim ciljevima ne navodeći pri tom ni vremenski, ni finansijski plan.

„Sigurnosno okruženje se od krizne 2014. godine jasno promijenilo“, rekla je von der Lejen, prenose mediji.

Ona je ovih dana dala znak za "start" za izradu nove strategije odbrane Njemačke, odnosno, "Bijele knjige Bundesvera", u kojoj bi nanovo trebalo da bude definisan odnos prema Rusiji, pisala je njemačka štampa.

Von der Lejen je na prvom skupu o novoj "Bijeloj knjizi" rekla da ruski odnos prema Ukrajini u osnovi mijenja sigurnosnu arhitekturu Evrope i da Njemačka, kako se navodi, bez iluzija mora da nađe primjereni odgovor na politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ona je ocijenila da se ne može očekivati da se u novoj "Bijeloj knjizi" Bundesvera Rusija označi kao u staroj iz 2006. godine, kada je bila ocijenjena kao eksponirani partner s kojim se teži tijesnom partnerstvu kako u Evropskoj uniji (EU), tako i u NATO-u.

Eksperti kažu da bi za Bundesver to značilo da se ubuduće neće orijentisati samo na inostrane vojne misije, već će se ponovo jače angažovati za zaštitu i odbranu teritorije, članica NATO-a.

Nova "Bijela knjiga" će, kako navode mediji, biti usmjerena i na druge promjene i scenarije prijetnji, koje prije deset godina nijesu postojali, u šta spadaju pitanja terorističke milicije "Islamska država", "cajber-napada", promjene klime i "borbe za prirodne resurse".

Nova "Bijela knjiga" Bundesvera bi trebalo da bude spremna poslije NATO samita sljedeće godine, prenose mediji.

federalna.ba

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније