Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 02. 2015. 19:11   >>  19:07 1

MOŽDA U BUDUĆNOSTI

Češka i Britanija neće zasad slati oružje Kijevu

Češka i Velika Britanija neće sada slati oružje Ukrajini, iako zvanični London zadržava pravo da eventualno promijeni mišljenje, izjavili su danas u Pragu šefovi diplomatija te dvije zemlje, Filip Hamond i Lubomir Zaoralek.

"Velika Britanija ne vjeruje da bi isporuke oružja sada bile ispravno rjessenje, ali rado bi ostavili mogućnost da u budućnosti promijenimo mišljenje", kazao je Hamond na konferenciji za novinare sa Zaoralekom.

Šef britanske diplomatije istakao je da sankcije Rusiji ostaju na snazi dok ne postane jasno da Rusija i proruski separatisti u Ukrajini poštuju primirje, a postepeno ukidanje sankcija može da počne tek u trenutku kada budu primjetni koraci realizacije sporazuma iz Minska.

"Češka ima sličan stav kao i Velika Britanija. Ako bi se pokazalo da Rusija ne uzima ozbiljno realizaciju nedavnog sporazuma iz Minska, Evropska unija je spremna da postupa jednoglasno", rekao je Zaoralek.

Češki ministar je ponovio upozorenja da bi isporuke oružja Ukrajini koje traži Kijev od Zapada u ovom trenutku vodile samo eskalaciji sukoba.

"Neshvatljivo nam je da s jedne strane pričamo - primirje, prekid vatre, povlačenje oružja, a da istovremeno oružje nekuda isporučujemo", rekao je šef češke diplomatije.

Na marginama današnjeg sastanka Hamond i Zaoralek osvrnuli su se i na aktualnu situaciju na Zapadnom Balkanu, a šef češke diplomatije naglasio je da taj region mora da ima jasnu perspektivu od Brisela da će balkanske zemlje moći da uđu kao redovne članice u EU.

(beta)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније