Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 02. 2015. 17:27   >>  01. 03. 2015. 09:29 22

OBJAVLJEN SNIMAK VOZILA

Pronađen automobil ubice Borisa Nemcova

Boris Nemcov (55), vođa opozicionog ruskog Pokreta solidarnosti i kritičar predsjednika Rusije Vladimira Putina, ubijen je sinoć u centru Moskve. Automobil u kome su se nalazile ubice ruskog opozicionara Borisa Nemcova pronašla je policija, prenosi "Raša tudej" (Russia today). Ruska televizija ''LifeNews TV'' objavila je video snimak bijelog automobila, u kome su, navodno, bili osumnjičeni za ubistvo opozicionara Borisa Nemcova. Putin izrazio saučešće porodici i naložio istragu zločina. Advokat porodice Nemcova izjavio je da je političar dobijao prijetnje od nepoznatih osoba na društvenim mrežama.

Vozilo koje su koristile ubice je pronađeno nedaleko od mjesta gdje je Nemcov ubijen, a policija ga pretražuje. Vozilo je navodno identifikovano kao "lada priora", sa registarskim tablicama iz Ingušetije, ruske republike na Sjevernom Kavkazu.

U toku je istraga o likvidaciji ruskog opozicionara Nemcova u centru Moskve i razmatraju se svi mogući motivi zločina, kako verzije vezane za njegovu političku djelatnost, tako i lična neprijateljstva, javljaju ruski mediji.

Istražni organi smatraju da je ubica bio profesionalac i da je bio upoznat sa njegovim kretanjem.

Boris Nemcov ubijen je sa četiri hica blizu Trga Vasiljevski Spusk. Neidentifikovani napadač ubio je Nemcova, izjavio je neimenovani bezbjednosni izvor za Interfaks. Bijelo vozilo se približilo Nemcovu, iz njega su ispaljeni hici, nakon čega se automobil udaljio, dodaje ta agencija. 

BBC prenosi pisanje sajta Meduza da je Nemcov šetao sa dvadesetrogodišnjom manekenkom Anom Durickom iz Kijeva, koja je jedini svjedok ubistva,  kada je nekoliko ljudi izašlo iz automobila i pucalo na njega. Nemcovljev kolega Juri Barmin potvrdio je na Tviteru informacije sajta Meduza.

"Nemcov je ubijen ispred Kremlja. Grupa muškaraca u automobilu se zaustavila ispred njega i ispucala četiri metka", naveo je Barmin.

"Nažalost, upravo gledam u tijelo Borisa Nemcova na mostu Zamoskovrečje. Vidim tijelo i gomilu policije", naveo je Ilja Jašin iz RPR-Parnas partije. 

Nemcov je bio zamjenik premijera tokom mandata predsjednika Borisa Jeljcina '90-tih godina. Važio je za ekonomskog reformatora dok je vodio jedan od najvećih ruskih gradova, Nižnji Novgorod. Od 2012. bio je lider RPR-PARNAS partije.

Kada je na vlast došao Putin, Nemcov je postao opozicionar. Iako se posljednjih godina bavio više biznisom nego politkom, Nemcov je ostao u opoziciji, kritikujući Putinovu vladu.

Nemcov je u avgustu 2012. objavio izvještaj sarkastičnog naziva "Život roba na galiji", u kojem je tvrdio da Putin troši milijarde rubalja poreskih obveznika na luksuz.

Ubistvo Borisa Nemcova dogodilo se svega dan prije opozicionog marša u Moskvi, ukazuje "Rusija danas". Nemcov je ranije danas u "tvitu" za "Fajnenšel tajms" napisao: "Moramo osvijestiti narod: kriza, to je Putin".

Vladimir Putin smatra da je ubistvo Borisa Nemcova osmišljen i izuzetno provokativan čin, rekao je njegov portparol Dmitrij Peskov. Ruski predsjednik izrazio je saučešće porodici.

Vladimir Putin je takođe zahtijevao da istražni komitet, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna služba bezbjednosti osnuju zajednički tim za istragu zločina.

Dmitrij Medvedev je pozvao da se uradi sve što je moguće kako bi se pronašli učesnici u ubistvu Borisa Nemcova.

"Dmitrij Medvedev smatra da policija treba da učini sve što je moguće da se identifikuju svi oni koji su učestvovali u ovom teškom ubistvu istaknutog političara, " - prenose RIA Novosti izjavu portparola premijera Dmitrija Medvedeva Natalije Timakov 

Obama osudio ubistvo

Američki predsjednik Barak Obama osudio je ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova.

Obama je u saopštenju istakao da je Nemcov brutalno ubijen i pozvao ruske vlasti da sprovedu "hitnu, nezavisnu i transparentnu" istragu kako bi počinioce ubistva izveli pred lice pravde.

Kako je prenio AP, Obama je Nemcova nazvao "neumornim advokatom" Rusije, odavši mu priznanje za njegovu borbu protiv korupcije.
Američka agencija podsjeća da se Obama sa Nemcovom susreo u Moskvi 2009. 

Nemcov mjesecima dobijao prijetnje

Advokat porodice Nemcova izjavio je da je političar dobijao prijetnje od nepoznatih osoba na društvenim mrežama. "Većnekoliko mjeseci stizale su prijetnje na društvenim mrežama. Čak smo podnosili prijave, ali reakcija nije bilo", kazao je Interfaksu advokat Vadim Prohorov. On je naveo da su na ovaj način Nemcovu pretili upravo ubistvom. 

Objavljen snimak ubica

Ruska televizija ''LifeNews TV'' objavila je video snimak bijelog automobila, u kome su, navodno, bili osumnjičeni za ubistvo opozicionara Borisa Nemcova. 

Navodno, taj automobil je snimljen samo dva minuta nakon likvidacije ruskog opozicionara.

 

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније