Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 02. 2015. 10:19 >> 10:13
2

"BEZ UTICAJA NA PUTINA"

Kremlj: Ubistvo Nemcova je provokacija

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ubistvo opozicionera Borisa Nemcova predstavlja "provokaciju", ali da ono neće uticati na reputaciju predsjednika te zemlje Vladimira Putina.

Peskov je radiju Komersant rekao da je Putin odmah obaviješten o ubistvu Nemcova, ali da nije uzeo istragu pod svoju ličnu kontrolu, već da je poručio istražnim organima da osnuju istražnu grupu.

Naveo je, takođe, da je Putin izrazio saučešće porodici. 

Po njegovim riječima "to čudovišno ubistvo ima sve priznake naručenog, i veoma liči na veliku provokaciju" pošto je bio u opoziciji koja je pripremala akciju protesta u nedjelju. 

Na pitanje o mogućim negativnom posljedicama po reputaciju Putina, Peskov je kazao da "se sa tim kategorički ne slaže". 

"Radikalni politikolozi će govoriti da će to nanijeti štetu reputaciji Putina. Ali, u ovom slučaju, uz svo uvažavanje Nemcova, on na političkom planu nije prdstavljao nikakvu prijetnju za rukovodstvo Rusije i Putina. Ako uporedimo popularnost Putina i vlade u cjelini, Nemcov je bio tek nešto iznad prosječnog građanina", naveo je portparol Kremlja. 

Nemcov je bio ubijen kasno sinoć, u blizini Kremlja, dok je sa svojom poznanicom šetao po Velikom Moskvoreckom mostu. Na njega je pucao iz auta, iz vatrenog oružja, pogođen je sa četiri metka.

Vlasti ne dozvoljavaju šetnju posvećenu Nemcovu

Organizatori opozicionog protesta "Proljeće", koji je trebalo da bude održan sjutra u Moskvi, otkazali su protest zbog ubistva jednog od lidera opozicije Borisa Nemcova i saopštli da namjeravaju da organizuju šetnju posvećenu Nemcovu. Moskovske vlasti su, međutim, odbacile takvu mogućnost. 


Zamjenik šefa moskovskog komiteta za bezbjednost Aleksej Majorov kazao je da se marš zbog ekonomske krize u Rusiji ne može promijeniti u "akciju žalosti". 

"Organizatori moraju zvanično da se obrate moskovskoj Vladi. Po zakonu, mi danas nemamo pravo da nešto radikalno mijenjamo. Zahtjev za održavanje akcija se predaje 15, a minimum 10 dana ranije". 

Marš "Proljeće", koji su organizovali, između ostalih, lideri Republičke partije Rusije - Parnas Boris Njemcov i bivši premijer Mihail Kasjanov, kao i opozicionar Aleksej Navaljni, i Mihail Hovorkovski, trebalo je da bude posvećen ekonomskoj krizi u zemlji zbog sankcija i pada cijene nafte.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније