Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 02. 2015. 21:53 >> 21:48

BOGATO ROĐENDANSKO SLAVLJE

Mugabe zaprijetio farmerima bijelcima

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe obilježio je svoj 91. rođendan danas na bogatoj svečanosti govorom od preko sata u kome je zaprijetio da će preuzeti preostalu zemlju i rezervate koji su još u rukama bijelaca.

U gradu-ljetovalištu Viktorijini vodopadi organizovana je raskošna proslava njegovog rođendana koja je, kako navodi AP, namijenjena da razvije spekulacije o tome da on popušta u starosti poslije nedavnog pada na aerodromu u Harareu.

Hiljade pripadnika vladajuće partije Zanu-PF pjevalo je i igralo u dvorištu luksuznog hotela gdje je organizovana proslava u znak pozdrava ocu nezavisnosti, koji je na vlasti u Zimbabveu od 1980. godine.

Mugabeov rođendan bio je 21. februara.

Omladinski zvaničnici koji su organizovali svečanost na kojoj je jedna od sedam ogromnih torti bila teška 91 kilogram, hrabrili su Mugabea da vlada do smrti.

U svom govoru Mugabe je rekao da je nedavno održana revizija pokazala da bijelci i dalje drže velike djelove zemlje u Zimbabveu, uprkos programu zemljišne reforme u kome je hiljade bijelih farmera protjerano da ustupi mjesto crncima.

"Zimbabve ima mnogo safarija, ali vrlo malo afričkih. Većina su u vlasništvu bijelaca. U našem regionu imamo najviše safarija i životinja. Ali sada ćemo zauzeti te šume. Naš narod ne može da nastavi da pati", rekao je Mugabe u govoru koji je prenosila televizija.

On je rekao da će dozvoliti bijelcima da budu vlasnici rezervata životinja samo ako SAD ukinu sankcije prema njemu, njegovoj supruzi i nekim članovima njegovog užeg kruga.

Zapadne zemlje dugo su u sporu s Mugabeom oko njegovog učinka u poštovanju ljudskih prava.

"Možemo sami da radimo stvari, nijesu nam potrebni bijeli ljudi da nas vode", rekao je Mugabe.

Komercijanla unija farmera, koja predstavlja bijele farmere, navodi da je ostalo manje od 300 od 4.500 bijelaca na farmama poslije protjerivanja započetog 2000. godine.

Ekstravagantne proslave Mugabeovog rođendana svake godine su predmet kritika u Zimbaveu koji prolazi kroz ozbiljne ekonomske teškoće, navodi agencija Frans pres.

Pokret za demokratske promjene (MDC), glavna opoziciona partija, unaprijed je okarakterisao proslavu kao "obscenu" i poručio da novac potrošen za proslavu treba da se upotrebi za obnovu oronulih bolnica i školskih klinika u ruralnim djelovima zemlje.

 

(Beta)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније