Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 03. 2015. 08:27 >> 08:21

PRIJETI SAD

S. Koreja ispalila dvije rakete

Sjeverna Koreja ispalila je dvije rakete kratkog dometa u Istočno more i zaprijetila da će izvesti "nemilosrdne udare" protiv SAD i Južne Koreje.

 

 

 

Južnokorejska agencija Jonap je javila da su rakete ispaljene uoči samog početka zajedničkih godišnjih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD, što je razjarilo Pjongjang, prenio je AFP.

"Situacija na Korejskom poluostrvu je ponovo na pedalj od ivice rata. Sredstva kojima bi se izborili sa agresijom i ratom američkih imperijalista i njihovih sljedbenika nije ni dijalog, niti mir. S njima se treba obračunati samo nemilosrdnim udarima ", navela je agencija KCNA riječi portparola Korejske narodne armije (KPA). 

Zajedničke vježbe Južne Koreje i SAD trajaće osam nedjelja, velikog su obima i u njima učestvuje oko 200.000 korejskih i 3.700 američkih vojnika. Ovogodišnji manevri će obuhvatiti u posebnom segmentu i kompjuterski simuliranu vježbu, a angažovane su vazduhoplovne, kopnene i pomorske snage. 

Portparol KPA je te vježbe nazvao "opasnim nuklearnim ratnim vježbama za invaziju na Sjevernu Koreju", kao i "neoprostivom ratnom histerijom nečasnih neprijateljskih snaga". 

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un apelovao je prije dva dana na vojsku da se pripremi za rat sa SAD I njihovim saveznicima.


"Situacija u kojoj je veliki rat za nacionalno ujedinjenje neminovan zahtijeva da sve jedinice Korejske narodne armije postanu jedinice elitne Garde u potpunosti spremne za rat - politički i ideološki, u vojnoj tehnici i materijalu", poručio je Kim, prenijela je KCNA. 

Pjongjang svake godine pojačava ratobornu retoriku u vrijeme održavanja zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi zbog kojih uvijek dolazi do porasta tenzija na podijeljenom Korejskom poluostrvu, navodi AFP.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније