Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 03. 2015. 09:41 >> 09:35

IZBORI U ESTONIJI

Pobjeda vladajuće stranke

Vladajuća stranka Reforma pobijedila je na poslaničkim izborima u nedjelju u Estoniji, saopštila je noćas izborna komisija.

Dosadašnja vladajuća koalicija reformista i socijaldemokrata nema većinu te će premijer Tavi Roivas morati da nađe nove saveznike.

Roivasova stranka Reforma je osvojila 30 od 101 poslaničkog mjesta, druga je proruska stranka Centar sa 27 mjesta, a slijede socijaldemokrate s 15 i konzervativna IRL s 14 poslanika.

Centar, koji ne krije simpatije prema Kremlju, osvojio je jedno poslaničko mjesto više u odnosu na prethodne izbore, ali analitičari smatraju da ta stranka ne može naći saveznike za formiranje vlade. 

Ta stranka je tokom predizborne kampanje obećala da će utrostručiti minimalnu platu na 1.000 eura i smanjiti doprinose na socijalno osiguranje, što su goruće domaće teme. 

Ruske vojne vožbe na granici s Estonijom u posljednje vrijeme su pojačale strahovanje Zapada i baltičkih zemalja da Kremlj namjerava da destabilizuje bivše sovjetske republike, kao što je učinio s Ukrajinom. 

Rusi čine 25 odsto stanovništva Estonije koja je bila dio Švedske, od 18. vijeka dio Ruskog carstva, zatim nezavisna poslije Prvog svhetskog rata. 

Sovjetski savez ju je okupirao i anektirao 1940. godine, a 1941. nacistička Njemačka. Estonija je 1944. ponovo pala pod sovjetsku vlast koje se oslobodila tek 1991. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније