Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 03. 2015. 23:33 >> 23:27
2

ZA CIJELU DRŽAVU

Energije plime za struju u Velsu

Jedna britanska kompanija predstavila je danas u Londonu projekat za izgradnju centrale na obali Velsa koja bi koristila energiju plime za proizvodnju struje za cijelu tu pokrajinu Ujedinjenog Kraljevstva.

Centrala bi bila izgrađena pored rijeke Severn kod Kardifa, koja razdavaja Vels i jugozapadni dio Engleske.

Prema novom projektu, postrojenje će imati 90 turbina koji će koristiti energiju plime za proizvodnju struje s kapacitetom od 1.800 do 2.800 megavata. To je prosječna snaga dva ili tri nuklearna reaktora srednje veličine.

Nova centrala bi na taj način mogla da strujom snabdijeva 1,5 miliona velških domaćinstava, odnosno cjelokupno stanovništvo te oblasti tokom 120 godina.

Kompanija Tajdal lagun pauer (Tidal Lagoon Power), koja je predložila projekat, izrazila je nadu da će do 2017. godine dobiti dozvolu za izgradnju, koja bi trebalo da počne 2022.

(Beta)


Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније