Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 03. 2015. 08:55 >> 08:49
2

ZABRANA PRISUSTVA

"Crna lista" za sahranu Njemcova

Sahrana ruskog opozicionara Borisa Njemcova, kojeg je u petak uveče u centru Moskve ubio zasad nepoznati napadač, biće održana danas, objavili su ruski mediji.

 

 

 

Komemoracija će se održati u muzeju i centru za ljudska prava "Andrej Saharov", nakon čega će uslijediti sahrana na groblju Trojekurovskoje, prenio je britanski BBC.

Ruske vlasti su zabranile višim zvaničnicima Poljske i Letonije, koji su željeli da prisustvuju sahrani Njemcova, da uđu u Rusiju. 

Predsjednik poljskog Senata Bogdan Borusevič izjavio je sinoć da mu ruske vlasti nijesu odobrile vizu kako bi mogao da prisustvuje sahrani Njemcova. 

Portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova naveo je da je uskraćivanje vize Boruseviču odmazda za to što se na listi sankcija EU našla Valentina Matvijenko, predsjednica Savjeta federacije, Gornjeg doma ruske skupštine. 

Pored toga, letonska političarka Sandra Kalnijete je sinoć izjavila da joj ruske vlasti na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi nisu dozvolile ulazak u zemlju, gdje je htjela da prisustvuje sahrani Njemcova. 

"Poslije dvočasovnog čekanja, rekli su mi da mi je odbijen zahtjev za ulazak u Rusiju, shodno odgovarajućem zakonu, paragraf 27, tačka 1. Kada sam upitala šta taj paragraf znači, niko nije mogao da mi da odgovor", rekla je Kalnijete telefonom agenciji AFP. 

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji je takođe želio da prisustvuje sahrani, a nalazi se u 15-dnevnom pritvoru zbog dijeljenja letaka za najavljivanje protesta, nije dobio dozvolu za privremeni izlazak iz zatvora, navodi BBC.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније