Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 03. 2015. 21:20   >>  21:14

VAŠINGTON SAOPŠTIO

Do sada ubijeno 8.500 boraca ID

Međunarodna koalicija, pod komandom Sjedinjenih Američkih Država, u vazdušnim udarima u Iraku ubila je više od 8.500 boraca Islamske države od avgusta prošle godine.

To je danas saopštio je načelnik Centralne komande američke vojske, general Lojd Ostin.

Ostin je rekao da ne samo da je ubijeno najmanje 8.500 boraca ID u vazdušnim udarima koalicionih snaga od početka akcije u Iraku, nego je uništeno na stotine njihovih vozila, tenkova i teškog naoružanja, prenosi "B92".

Vazdušnim udarima je takođe smanjena sposobnost ID da sprovode udare na rafinerije i sabirne naftne punktove, posebno u susjednoj Siriji. 

Ostin je rekao da ID, koja je kontrolisala ključne djelove sjevernog i zapadnog Iraka od prošlog ljeta, nije više u stanju da zauzme i drži novu teritoriju. 

"Činjenica je da oni više ne mogu da čine ono što su radili na početku, a to je da zauzimaju i kontrolišu novu teritoriju", naglasio je američki general u obraćanju Odboru Predstavničkog doma za oružane snage. 

Obraćanje Ostina, bivšeg komandanta američkih snaga u Iraku, dio je pripremljenog govora u Predstavničkom domu, a povodom zahtjeva američkog predsjednika Baraka Obame za legalnu potporu za sprovođenje vojne kampanje protiv ID u Iraku i Siriji. 

Njegovo obraćanje dolazi usljed nove neizvjesnosti o pravcu borbe protiv ID pošto su iračke snage uz podršku (iranske) šiitske milicije spremne na kontraofanzivu protiv džihadista u gradu Tikrit.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније