Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

03. 03. 2015. 22:46   >>  22:40

OBAMA PORUČIO

Ničeg novog u Netanjahuovom govoru

Američki predsjednik Barak Obama izjavio da u govoru izraelskog premijera Benjamina Netanjahu u Kongresu SAD nije bilo ničeg novog.

Obama je rekao da nije gledao govor Netanjahua, ali da je pročitao transkript i dodao da izraelski premijer nije ponudio "nijednu održivu alternativu" pregovorima o sporazumu s Iranom, prenio je Vol strit žurnal.

"Koliko mogu reći, tamo nije bilo ničeg novog", rekao je Obama.

Članovi američke Demokratske partije i Obamine administracije izrazili su nezadovoljstvo govorom Netanjahua koji je govorio u Kongresu na poziv republikanskog vođstva.

Liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelozi kritikovala je Netanjahuov govor kao pun "snishodljivosti" i "uvredu za inteligenciju SAD".

Netanjahu je danas govorio u Kongresu SAD i pored negodovanja administracije i Bijele kuće koja se protivi posjetama stranih lidera kojima predstoje bliski izbori kao u slučaju izraelskog premijera.

Govor je bio i sporan pošto je Netanjahu, što je potvrdio u govoru, oštar protivnik pregovora s Iranom koje vodi američka administracija. Tome se takođe protive republikanci pa je poziv Netanjahua protumačen i kao stranačka borba.

Zvaničnici administracije kritikovali su Netanjahuov govor navodeći da je obmanjujući i pun protivrjtečnosti.

"Prost zahtjev da Iran potpuno kapitulira nije plan, niti bi nas i jedna država podržala u tom stavu", rekao je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Portal Politiko piše da je Pelozi bila vidno uzrujana tokom Netanjahuovog obraćanja u kojem je tražio agresivniji stav prema nuklearnom programu Irana.

"Kao neko ko cijeni odnos SAD-Izrael i voli Izrael, bila sam na ivici suza tokom govora premijera - ožalošćena uvredama inteligencije SAD kao dijela država P5+1 (koje pregovaraju s Iranom) i ožalošćena snishodljivošću prema našem poznavanju prijetnje koju predstavlja Iran", rekla je Pelozi.

Istaknuti republikanci su s druge strane pozdravili Netanjahuov govor, prenio je Vol strit Džurnal.

"Sada znate zašto predsjednik Obama i kompanije nisu željeli da Bibi (Benjamin Netanjahu) govoru u Kongresu", naveo je na Tviteru istaknuti republikanac Džon Mekejn.

Vođa republikanske većine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti u kritici Obame pozvao se na Netanjahuov govor. "Previše ustupaka u pregovorima i neuspjeh u suočavanju s agresijom Irana i podršci terorizma u regionu neće ubijediti vladare Irana da se promijene", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније