Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 03. 2015. 10:26 >> 10:21

EKSPLOZIJA U RUDNIKU

Donjeck: Poginula 32 rudara

U eksploziji u rudniku uglja Zasjadko u Donjecku u istočnoj Ukrajini poginula su 32 rudara, rekao je predsjednik ukrajinskog parlamenta Volodimir Grojsman.

Britanski Bi-Bi-Si navodi, pozivajući se na lokalne zvaničnike, da je sudbina više od 70 rudara, koji su ostali zarobljeni ispod zemlje, neizvesna.

Jedan neimenovani zvaničnik rudarskog sindikata rekao je da je u rudniku jutros pred zoru eksplodirao metan.

U trenutku eksplozije u rudniku je bilo 230 ljudi, a do 9.00 po lokalnom vremenu izvučeno je 157, saopštila je provladina uprava u regionu Donjecka.

Zbog prirodno visoke koncentracije metana Zasjadko koji ima šest horizonata, od kojih je najniži na dubini većoj od 1.200 metara, važi za jedan od najopasnijih rudnika na svijetu.

Šef bezbjednosne službe rudnika Vladimir Cimbaljenko rekao je da je više od 30 ljudi je poginulo u eksploziji u rudniku Zasjadko u Donjecku.

“Možemo da kažemo da je više od 30 rudara poginulo. Spasilačke ekipe još nijesu stigle do mjesta eksplozije, pokušavaju da najprije neutrališu otrovni gas, a potom će se spustiti u jamu“, rekao je Cimbaljenko.

Prethodno je Iz Ministarstva za hitne poslove samoproglašene DNR saopšteno je da se eksplozija dogodila u noći između ponedjeljka i utorka.

“Sumnjamo da je do eksplozije došlo zbog miješanja gasa i vazduha. U trenutku eksplozije 47 radnika je bilo u rudniku, a 33 u dijelu gdje se nesreća dogodila“, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici su potom potvrdili da je jedan rudar stradao.

“Jedan rudnik je poginuo, petoro povređenih je izneseno na površinu, a trojica su u kritičnom stanju“, rekao je čelnik Kijevskog dikstrikta u Donjecku, Ivan Prikodko.

On je dodao i da zvaničnici nemaju nikakvu komunikaciju sa ostalim rudarima, koji su zarobljeni na dubini od 200 metara.

U ovom rudniku uglja se od 1999. do 2007. godine dogodilo sedam nesreća, a najveća 18. novembra 2007. kada je poginuo 101 radnik.

(Beta/B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније