Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 03. 2015. 18:35   >>  18:29 3

U ISTANBULU

Ruski obavještajci otrovali Čečene?

Čečenski aktivista Kaim Saduev umro je u Istanbulu nakon što je jeo divlji bijeli luk poslat iz Čečenije. Rođaci za Saduevu smrt optužuju rusku obavještajnu službu i tvrde da postoji nova "atentat-lista" za Čečene izbjegle u Tursku.

Kaim Saduev umro je u bolnici u Istanbulu gdje je primljen zbog trovanja hranom. Porodica nekadašnjeg aktiviste priča da je te večeri jeo divlji bijeli luk koji mu je, navodno, u paketu poslala sestra iz Čečenije, piše Hurijet.

Iako je čitava porodica otrovana, žena i dijete aktiviste uspjeli su da prežive, dok je Saduev preminuo na odjeljenju intenzivne njege od posledica trovanja.

Rodbina za smrt optužuje rusku obavještajnu službu, i kako navodi, ovo je primer za "Litvinjenko-stil ubistva".

Aleksandar Litvinjenko je bio bivši potpukovnik KGB-a, koji je otrovan polonijumom 2006., a naknadno su se pojavile tvrdnje da ga je otrovala ruska vlast.

Zato, najbliža robina smatra da je Saduev ubijen na sličan način kao i Litvinjenko.

Jedan od bivših čečenskih aktivista Bulent Jildirim izjavio je tokom sahrane da on takođe mislio kako ruske obavještajne službe stoje iza Sadueve smrti.

"Ja se obraćam svojoj čečenskoj braći. Pazite, niko od vas nije siguran. Budite oprezni šta jedete i gdje idete", naglasio je Jildirim.

Tvrdi kako je Moskva pripremila novu "atentat-listu" sa ciljem da se osveti čečenskim vojnicima koji su poslije rata izbjegli u Tursku.

Kaim Saduev (47) izbjegao je iz domovine prije 11 godina i nastanio se u predgrađu Istanbula.

Od 2009. više desetina Čečena je ubijeno ili otrovano u Turskoj, a porodice sumnjaju da iza većine ubistava stoji ruska tajna služba.

(RTS)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније