Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 03. 2015. 08:50 >> 10:18
2

NAPADNUT DIPLOMATA

Seul: Bodežom na ambasadora SAD

Američkog ambasadora u Južnoj Koreji Marka Liperta danas je bodežom napao južnokorejski nacionalista koji se protivi vojnom savezu Južne Koreje i SAD.

Američki predsjednik Barak Obama uputio je poruku za brzi oporavak ambasadoru, izjavila je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bernadet Mihan, dok je Stejt department osudio napad i dodao da je Lipertu povrijeđeno lice, ali da je van životne opasnosti.

Lipert, koji je zbrinut u bolnici, zadobio je povrede na licu i ruci, naveli su lekari u bolnici u Seulu i dodali da će ambasador ostati u bolnici dva do tri dana.

Napadač koji je imao kuhinjki nož od 25 centimetara, napao je Liperta na sastanku u kulturnom centru Sedjong u centru Seula.

Mediji su ranije naveli da je napadač imao žilet.

"Napadač se iznenada pojavio i sve se veoma brzo dogodilo", izjavio je južnokorejski zvaničnik Kim Jang-man, organizator skupa.

Policija je odmah uhapsila napadača, 55-godišnjeg Kima Ki-Džonga, koji je 2010. godine osudjen jer je japanskog ambasadora u Seulu gađao kamenicama.

Napad je osudila i južnokorejska predsjednica Park Geun-hje.

"To je nedopustivo. To nije samo fizički napad na ambasadora, već napad na savez Južne Koreje i SAD", rekla je predsjednica, koja je na sličan način napadnuta za vrijeme predsjedničke kampanje 2006. godine.

Stejt deparment je saopštio da je napadač na čelu jednog nacionalisticckog pokreta koji redovno organizuje demonstracije protiv teritorijalnih pretenzija Japana i zalaže se za ujedinjene Južne i Sjeverne Koreje.

Napadač ima blog na internetu u kojem je nedavno osudio zajedničku vojnu vježbu Južne Koreje i SAD. Ti manevri, koji se održavaju svake godine, obično izazivaju veliko nezadovoljstvo susjedne Sjeverne Koreje.

Više od 30.000 američkih vojnika stalno je stacionirano u Južnoj Koreji u pripravnosti od mogućeg napada Pjongjanga.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније