Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 03. 2015. 17:05 >> 17:24
1

"MINSK" DOVOLJAN

Mogerini: SAD da ne daju oružje Ukrajini

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini usprotivila se danas protiv predloga američkog Kongresa da SAD daju ubojito odbrambeno oružje Ukrajini za borbu protiv proruskih pobunjenika.

Ministri vanjskih poslova na sastanku u Rigi odbacili su i promjenu režima sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

Predsjedavajući Predstavničkom domu Džon Bejener i grupa istaknutih demokrata i republikanca u Kongresu juče je u pismu tražila od američkog predsjednika Baraka Obame da se ubojito oružje isporuči Ukrajini, što nije naišlo na podršku u Evropskoj uniji.

Mogerini je danas rekla da "EU radi dovoljno" i naglasila da je sprovođenje mirovnog sporazuma iz Minska "put za napredak".

"Ukrajini sada treba ne samo puno poštovanje njenog suvereniteta, njenog teritorijalnog integriteta, već i mir", rekla je Mogerini.

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc rekao je da bi isporuke oružja "samo podstakle vatru".

"Naš cilj mora biti primirje, ne eskalacija", rekao je Kurc.

Američki poslanici juče su ocijenili da je sporazum iz Minska samo konsolidovao dobitke Rusije i separatista i zatražili do Obame da odobri dodatne napore za podršku Ukrajini. Oni su ocijenili da je EU prespora i popustljiva u reagovanju na krizu u Ukrajini.

Mogerini je rekla da su sankcije na snazi.

"Sankcije neće biti ukidane dok se zaista ne promijeni situacija na terenu. S druge strane, spremni smo da pojačamo pritisak ako to bude nephodno", rekla je Mogerini.

Holandski ministar vanjskih poslova Bert Kunders rekao je da nema razloga da se ublaže sankcije, ali i dodao i da za njihovo pojačavanje treba da postoji ozbiljan razlog, koji on sada ne vidi.

Velika Britanija danas je nastavila da isporučuje neubojite odbrambene pomoći Ukrajini, odobrivši oko 1.180.000 eura za prvu pomoć, opremu za noćno osmatranje, šlemove i drugu opremu.

"Naš cilj je da ojačamo odbrambene kapacitete ukrajinskih oružanih snaga", rekao je britanski ministar odbrane Majkl Falon.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније