Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 03. 2015. 20:14 >> 20:09

LIBIJA

Osam čuvara ubijeno u napadu na naftno polje

Ekstremisti su danas napali naftno polje u centralnom dijelu Libije, gdje su ubili osam stražara i izazvali požar, saopštila je libijska Nacionalna naftna korporacija.

Prema saopštenju kopmanije, napadači su stigli sa sjevera, odnosno iz grada Sirta koji su prošlog mjeseca zauzeli ekstremisti bliskli Islamskoj državi. Od tada je bilo nekoliko napada na obližnja naftna postrojenja, mada niko nije preuzeo odgovornost, prenosi Beta.

Zasad nije jasno da li ekstremisti preuzeli kontrolu nad naftnim poljem Al-Gani ili pobjegli pošto su izazvali požar.

Zbog napad na naftna poilja u proteklih nekoliko nedjelja, Libija je saopštila da 11 polja nijesu operativna, među kojim je i Al-Gani, i aktivirala klauzulu "viša sila" kojom je država izuzeta iz ugovornih obaveza.

Tri godine poslije svrgavanja vođe Muhmeda Gadafija, Libija je podijeljena između dvije vlade i mnoštva ekstremističkih grupa. Međunarodno priznati vlada i parlament primorani su da se premjeste na istok zemlje pošto su Tripoli prošlog ljeta zauzeli islamski ekstremisti.

Haos u vlasti je dao plodno tlo za ekstremiste bliske Islamskoj državi koja kontroliše grad Darna na istoku Libije kao Sirt i koja je izvela više samoubilačkih napada širom zemlje.

Proizvodnja nafte u Llibiji je pala za oko 25 odsto od normalnog nivoa.


Napetosti u Iraku i Libiji podigle cijene nafte

Cijene barela nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima, jer su napetosti u Iraku i Libiji povećale zabrinutost za proizvodnju, a ulagači prate i pregovore o iranskom nuklearnom programu, radi eventualnih znakova povećanja snabdijevanja u slučaju dogovora, prenosi Mina-business.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,98 američkih dolara. Na američkom tržištu barelom je trgovano po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 50,86 dolara.

Napetosti su eskalirale u sjeveroistočnom Iraku nakon što su militanti Islamske države zapalili naftna polja kako bi spriječili napredovanje šijitskih paravojnih postrojenja i iračkih vojnika. U Libiji je pogoršanje sigurnosnih uslova dovelo do zatvaranja 11 naftnih polja.

"Zabrinjavaju okršaji na libijskim i iračkim poljima, koji stvaraju ozbiljne probleme u snabdijevanju", rekao je Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associates-a.

Ulagači pažljivo prate i nuklearne pregovore s Iranom. Zapadne diplomate ukazuju na znakove napretka u razgovorima s Teheranom o spornom nuklearnom programu. Svaki znak pomaka mogao bi rezultirati povratkom velikih količina iranske nafte na svjetska tržišta.

Iranski ministar vanjskih poslova, Javad Zarif, kazao je da bi desetogodišnji moratorijum na pojedine aspekte nuklearnog programa bio prihvatljiv, ali je odbio da ulazi u pojedinosti.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internet stranicama objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u četvrtak iznosila 55,77 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Beta, Mina business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније