Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 02. 2013. 07:41 >> 08:55
2

KONFERENCIJA U MINHENU

Teheran želi „iskrene“ pregovore sa SAD

Teheran saopštio da je spreman da prihvati prijedlog Sjedinjenih američkih država (SAD) i započne novu rundu pregovora o nuklearnom programu. U međuvremenu Iran instalirao nove centrifuge u nuklearnoj elektrani Natanc.

Iranske vlasti saopštile su da pozdravljaju ponudu Vašingtona za pokretanje bilateralnih pregovora o nuklearnom programu, ali uz uslov da, kako se navodi, SAD pokažu iskrenu, poštenu i stvarnu namjeru da se riješi to pitanje, prenose agencije.


Dan nakon što je potpredsjednik SAD-a Džo Bajden na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu rekao da Iran mora da bude "ozbiljan" prema pitanju svog nuklearnog programa, iranski ministar spoljnih poslova Ali Akbar Salehi je izjavio da ta ponuda stoji i da to mora biti stvarno i konkretno.

„Nećemo sa njima da vodimo razgovor samo radi vježbe", rekao je Salehi.

Rusija, Kina SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka nijesu u proteklom periodu uspjeli da naprave željene rezultate tokom pregovora sa Iranom, koji su obustavljeni u junu prošle godine. Eksperti smatraju da su direktni pregovori Vašingtona i Teherana najbolja šansa za rješavanje problema. 

Iran je prošle sedmice objavio namjeru da pokrene napredne mašine za obogaćivanje uranijuma u nuklearnoj elektrani Natanc, što je izazvalo zabrinutost Izraela i SAD.

Evropska unija smatra da je to kraći put do nuklearnog oružja i da je sada jasno da iranski nuklearni program nije miroljubive prirode.

Sjedinjene Države su saopštile da je instalacija iranske centrifuge “provokativan korak”.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније