Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

28. 03. 2015. 11:54 >> 11:48

STIGLE KUĆI

Otete Čehinje ponovo na slobodi

Dvije mlade Čehinje, otete u proljeće 2013. u Pakistanu na turističkom proputovanju za Indiju, oslobođene su i jutros su stigle u Češku.

Najprje su turski mediji, a za njima i češki, objavili da su djevojke juče prešle tursku granicu i zdrave su.

"Još uvek ne mogu da povjerujem da sam ovde. Čak i sada se plašim da je to samo san", kazala je Antonije Hrastecka turskoj novinskoj agenciji Anadolija koja je prva javila da su Čehinje oslobođene.

Čehinje su oslobođene nakon dva mjeseca pregovaranja zahvaljujući turskoj dobrotvornoj nevladinoj organizaciji IHH, saopštio je češki premijer.

Turskoj NVO su se obratili očajni roditelji pošto pokušaji češke diplomatije i inicijativa predsjednika Češke Miloša Zemana u kontaktu sa pakistanskim vlastima nisu urodile plodom, javila je češka televizija ČT.

Antoniju Hrastecku i Hanu Humpalovu sredinom marta 2013. grupa od sedam neidentifikovanih naoružanih otmičara u Balučistanu u Pakistanu izvukla je iz autobusa kojim su putovali preko Pakistana u Indiju i zajedno sa lokalnim policajcem koji im je bio kao turistima pratnja odvezli terenskim vozilom u nepoznatom pravcu.

Policajca su ubrzo pustili a tek nakon tri mjeseca zatočeništva na internetu se pojavio video snimak u kome devojke mole Zapad da iz zatvora pusti pakistansku ljekarku Afiju Sadiki koja je u SAD osuđena na 86 godina zatvora za napad na američke vojnike.

Sljedeći video otmičari povezani najvjerovatnije sa teroristima iz Al Kaide postavili su u jesen 2013. i u njemu Hrastecka i Humpalova mole češku vladu da im pomogne i ubijedi pakistansku vladu da pregovora sa otmičarima i žale se na loše zdravstveno stanje.

Porodice su odbile da daju izjave češkim medijima i ne zna se kako su djevojke oslobođene ni zašto su otete.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније