Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

28. 03. 2015. 13:55 >> 13:49

ARAPSKA LIGA O JEMENU

Ban za pregovore, kralj za napade

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun istakao je na sastanku Arapske lige da su pregovori jedino sredstvo kojim bi se spriječio dugotrajni konflikt u Jemenu.

Međutim, saudijski kralj Salman je na tom skupu izjavio da vojna intervencija u Jemenu neće prestati dok ta zemlja ne bude stabilna i bezbjedna, prenosi AP.

Kampanja vazdušnih napada međunarodne koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, odgovor je na ofanzivu jemenskog šiitskog plemena Huta, koje podržava Iran.

Huti, kao i Teheran, demantuju da ih Iran materijalno podržava i naoružava kao što se tvrdi u mnogim arapskim i zapadnim zemljama.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi istakao je u obraćanju na skupu kako je intervencija međunarodne koalicije u Jemenu bila "neizbježna".

Predsjednik Sisi se založio za stvaranje zajedničkih arapskih vojnih snaga, navodeći bez pominjanja bilo koga posebno, kako je arapski svijet suočen sa "nezapamćenim" prijetnjama.

Međunarodni priznati predsjednik Jemena Abed Rabu Mansur Hadi uputio je sa skupa u Šarm El-Šeiku poziv stanovnicima Jemena da organizuju "masovne mirovne demonstracije".

Mansur Hadi, koga su Huti nakon osvajanja glavnog grada Sane prošle jeseni stavili u kućni pritvor, uspio je da pobjegne u Aden, grad na jugu Jemena, koji je trenutno pod opsadom Huta.

Jemenski predsjednik je miliciju Huta nazvao "iranskom lutkom na koncu", optuživši je kako je svojom političkom nezrelošću uništila Jemen.

Sastanak Arapske lige u egipatskom ljetovalištu Šarm El-Šeik uslijedio je samo nekoliko dana nakon početka vazdušnih napada 10-člane koalicije zemalja na položaje Huta u Jemenu.

Od 22 šefa zemalja članica Arapske lige današnjoj prvoj sjedinici sastanka te organizacije prisustvovalo je njih četrnaest.

Obraćajući se skupu u Šarm El-Šeiku porukom na svom vebsajtu, ruski predsjednik Vladimir Putin je istakako kako arapske zemlje treba da riješe svoje probleme mirno i bez spoljnog miješanja.

"Vaš sastanak se dešava u trenutku komplikovanih javno-političkih i ekonomskih dešavanja u zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, sa kojima je Rusija bila povezana odnosima prijateljstva i saradnje", ističe Putin u svojoj poruci učesnicima sastanka.

Inače, saudijska mornarica evakuisala je više desetina saudijskih i stranih diplomata iz južne jemenske luke Aden, objavila je državna televizija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније