Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 03. 2015. 16:47 >> 16:40

PRIHVATA POZIV

Brazil član Azijske infrastrukturne banke

Brazil je saopštio danas da je prihvatio poziv Kine da se pridruži novoj međunarodnoj banci za infrastrukturno finansiranje, u koju je ona uložila značajna osnivačka sredstva.

U kratkom saopštenju iz predsjedničke kancelarije Brazila navodi se da je vlada te zemlje "prihvatila poziv Kine da učestvuje u Azijskoj banci za infrastrukturno investiranje (AIIB), kao član osnivač".

"Brazil je veoma zainteresovan da bude dio ove inicijative čiji je cilj da se garantuje finansiranje infrastrukturnih ciljava u Aziji", saopštila je predsjednička kancelarija.

Nova banka, osnovana nedavno, odražava i želju Kine da podstakne investiranje u regionu Azije i njenu frustriranost dominacijom SAD, Japana i Evropske unije u Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i Azijskoj razvojnoj banci.

Banka koju je pokrenula Kina ulagaće u izgradnju puteva, željezničkih pruga, elektrana i telekomunikacionih mreža u Aziji.

Prema ocjeni svjetskih finansijskih stručnjaka, takvi infrastrukturni objekti su potrebni da bi privrede zemalja Azije nastavile da cvjetaju.

Azijsku banku za infrastrukturno investiranje podržale su i neke zapadne zemlje poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Novog Zelanda.

SAD su nedavno kritikovale svoje saveznike zbog podrške novoj banci.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard je u međuvremenu izjavila da će ta institucija "sa oduševljenjem" sarađivati sa Azijskom bankom za infrastrukturno investiranje.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније