Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 03. 2015. 15:50 >> 15:46

SASTANAK KISKA-ERDOGAN:

Turska zaslužuje članstvo u EU

Predsjednik Slovačke, Andrej Kiska, danas je izjavio da Slovačka snažno podržava put Turske ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i dodao da je Turska važna za EU, koliko i Unija Turskoj, javlja Agencija Anadolija.

Slovački predsjednik Kiska se u Palati predsjedništva u Bratislavi sastao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a nakon sastanka je istakao da su Slovačka i Turska dvije prijateljske zemlje, sa bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima na najvišem nivou i da su partneri u NATO-u.

"Koliko god je Evropska unija važna za Tursku, toliko je i Turska važna Evropskoj uniji. Želim da naglasim da Slovačka podržava Tursku na putu ka EU. U Turskoj se sprovode realne reforme i u tom kontekstu pozivamo EU da bude iskrenija u pogledu na Tursku", kazao je Kiska.

Ukazujući na razvojne iskorake Turske u protekloj deceniji, Kiska je kazao da smatra da je ta zemlja zaslužila da bude članica EU, te dodao da Slovačka i Turska nijesu samo partneri, već i bratske zemlje.

Kiska je kazao da je trgovinska razmjena između dvije zemlje u protekle dvije godine udvostručena i da trenutno iznosi 1,6 milijardi dolara.

Podsjetivši da će sa kolegom Erdoganom danas učestvovati i na poslovnom forumu u Bratislavi, Kiska je kazao da je obostrani interes da se ekonomski odnosi i investicije nastave.

Delegacije Slovačke i Turske su tokom današnjih susreta razgovarale i o saradnji u oblasti sigurnosti, a Kiska je kazao da je intenzivnija saradnja u toj oblasti neophodna, jer su krize aktuelne u slovačkom susjedstvu u Ukrajini, a i u turskom susjedstvu u Siriji i Iraku.

"Geopolitička pozicija nameće da je Turska ključna zemlja za sigurnost u Evropi. Zadovoljni smo kada čujemo da je Turska sigurna i stabilna, jer je to uslov i naše sigurnosti", kazao je Kiska.

Razgovaralo se i o energetskim pitanjima, a prvi čovjek Slovačke je kazao da je Turska i u toj oblasti strateški važan partner za uspostavu energetske stabilnosti u predstojećem periodu.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније