Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 04. 2015. 08:31   >>  08:39

AHMET DAVUTOGLU

“Preduzećemo sve mjere protiv terorizma”

Tužilac Mehmet Selim Kiraz kojeg su teroristi držali kao taoca podlegao je u bolnici u koju je prebačen teško ranjen

 

 

 

Turski premijer Ahmet Davutoglu je u svome osvrtu na talačku krizu u Istanbulu, u kojoj je zbog teških povreda podlegao tužilac Mehmet Selim Kiraz, izjavio da će biti preduzete mjere u borbi protiv terorizma, javlja Anadolija.

"U vezi s dosadašnjim sigurnosnim uslovima u palatama pravde, koji su bili povjereni privatnim zaštitarskim firmama, od sada će taj posao efikasnije obavljati policijske jedinice. Možda će biti preduzete mjere kako bi policijske jedinice direktno nadgledale bezbjednost. U vezi s borbom protiv terorizma, ne praveći nikakve razlike u vezi sa lokacijom i osobama, kakve god mjere budu potrebne, biće preduzete", rekao je Davutoglu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je tokom posjete Rumuniji, u vezi sa talačkom krizom u Istanbulu istakao je da je potrebno pažljivo razmotriti ovaj slučaj.

"U ovom događaju ne postoji ništa što se može olako shvatiti. Ovo je slučaj koji treba pažljivo razmotriti i izvući pouku. Čestitam policiji na operaciji. Oni su odmah nakon što su čuli pucnje otišli na to mjesto i uradili ono što je potrebno", rekao je Erdogan.

Naglasio je da je nakon ovog slučaja potrebno razmotriti na koji način se može ući u sud te koje procedure je potrebno uvesti da bi se spriječili slični incidenti.

"Nakon ovoga što se desilo, potrebno je razgovarati o pitanjima kao što su ulazak advokata i drugih uposlenika u sudove, i kojim procedurama će biti podvrgnuti. Potrebno je sve ovo detaljno razmotriti", kazao je Erdogan. 

Istanbulski glavni tužilac Mehmet Selim Kiraz kojeg su teroristi držali kao taoca podlegao je u bolnici u koju je teško ranjen prebačen. Šef istanbulske policije Selami Altinok ranije je izjavio da su dvojica terorista smrtno stradali tokom policijske akcije. Operacija je, kako je kazao, trajala osam sati.

Nepoznati napadači za taoca su uzeli javnog tužioca Mehmeta Selima Kiraza u njegovoj kancelariji u Istanbulu. Napadači su ušli u Kirazovu kancelariju na šestom spratu zgrade Suda u Istanbulu i uzeli ga za taoca. Prethodno su oružjem prijetili i iz kancelarije udaljili Kirnazovog administrativnog saradnika.

Na mjesto incidenta stigla je policija, koja je pokušala da otvori vrata kancelarije, ali u tim momentima su se začula dva pucnja u kancelariji. Zgrada je evakuisana, a policija je brzo preduzela maksimalne mjere predostrožnosti i pokrenula akciju oslobađanja zarobljenog tužioca.

Riječ je o tužiocu iz Odjela istanbulskog tužilaštva za procesuiranje službenika, koji vodi istragu o smrti Berkina Elvana, mladića koji je stradao tokom incidenata za vrijeme protesta u istanbulskom Gezi parku u junu 2013. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније