Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 04. 2013. 09:45   >>  09:45

10 MILIONA DOLARA

Obama odobrio pomoć za sirijske pobunjenike

Američki predsjednik Barak Obama odobrio je 10 miliona dolara pomoći sirijskim pobunjenicima i njihovom oružanom savjetu, pošto je „rat dostigao kritičnu tačku".

Pomoć, koja će biti u formi medicinskih sredstava i vojnih obroka, najavio je američki državni sekretar Džon Keri tokom sastanka „Prijatelji Siriji" u Rimu 28. februara, ali količina i finansijska sredstva niijesu bila objelodanjena do jučerasnjeg sastanka Obame sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom u Ovalnoj sali Bijele kuće u Vašingtonu.

Obama, koji je s Ki Munom razgovarao o pogoršanju humanitarne situacije u Siriji, rekao je da će „raditi zajedno" u pokušaju da poboljšaju uslove u Siriji i postavi temelje za političku tranziciju u toj bliskoistočnoj zemlji zahvaćenoj (građanskim) ratom.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Kejtlin Hajden rekla je da se novoupućena američka pomoć sirijskim pobunjenicima dodaje ukupnoj sumi od 117 miliona dolara koje su SAD već uputile sirijskoj opoziciji u cilju pomoći da se organizuju unutar zemlje.

SAD su izdvojile još 385 miliona dolara u humanitarne svrhe za oko četiri miliona ljudi raseljenih unutar Sirije i 1,2 miliona izbjeglica koji su pobjegli iz zemlje od otpočinjanja oružanih sukoba.

AFP ističe, da poput drugih zapadnih zemalja, SAD su odbile da dostave pobunjenike oružje u strahu da će pasti u ruke islamskih ekstremista.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније