Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 04. 2015. 13:39   >>  13:32

NASELJENI DJELOVI

U požarima u Sibiru poginulo 26 osoba

U požarima koji su u ponedjeljak zahvatili naseljene djelove Sibira, poginulo je 26 osoba, a skoro 1.000 je zatražilo ljekarsku pomoć, saopštile su ruske vlasti. "U bolnici je završilo 77 osoba, a osam od njih je u kritičnom stanju", navela je portparolka regionalne vlasti Irina Emelianova za agenciju AFP.

 

 

 

Ona je navela da je vatra zahvatila više od 30 sela, a da je 5.000 ljudi ostalo bez domova, uključujući 1.000 djece. Vlasti smatraju da je do požara došlo zbog neodgovornog ljudskog ponašanja, i paljenja suve trave u danu koji je bio izuzetno topao. Oko 5.000 spasilaca borili se kroz noć da spasu Blazes u Khakašije u regionu jugoistočnog Sibira, gdje su 23 osobe poginule, rekli su istražitelji, prenosi AFP.

Požari su bijesnili i u ističnom Sibiru, gdje su odnijeli tri života, uključujući i togodišnju djevojčicu, rekli su predstavnici regiona Čita za AFP. Iz Kremlja je saopšteno da je hitnim spasilačkim akcijama koordinirao lično predsjednik Vladimir Putin. "U ponedjeljak rano ujutru ugašeni su požari u 38 sela, uz pomoć aviona, pošto je pričinjena materijalna šteta od oko 94 miliona dolara",  rekao je predsjedavajući Vlade Republike Khakašije Viktor Zimin, prenosi agencija AP.
 
I glavni inspektor za nadzor požara ruskog Ministarstva za vanredne situacije Boris Borzov tvrdi da su požari ugašeni i da je 1.205 kuća spaljeno u 38 naseljenih mjesta, javila je ruska agencija Tass. Lokalne vlasti su uvele vanredno stanje u Republici, pošto su u ponedjeljak dobili instrukcije iz Moskve da uvedu poseban režim zaštite od požara u Sibiru kada je vatra zahvatila stambene zgrade u Khakašiji.
 
"Ova vatra se ne bi dogodila da se neko nije igrao šibicama", kazao je zamjenik ministra za vanredne situacije Aleksander Čuprijan, pozivajući se na pakao koji je prošao kroz Kakašija, kada se temperatura popela na 25 stepeni, dodajući da su "to sigurno učinili odrasli, a ne djeca".
 
Državna televizija je izvijestila da su požari bili toliko veliki da su se mogli vidjeti iz svemira, na satelitskim snimcima, dodajući da je plamen u nekim mjestima dostigao i tri metra. Istražitelji u Moskvi pokrenuli su pet krivičnih istraga zbog požara u Khakašiji.

federalna.ba

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније