Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 04. 2013. 15:55 >> 15:57

DABLIN

Počinje sastanak ministara finansija EU

Sastanak ministara finansija Evropske unije (EU), na kojem se očekuje da će se Austrija suočiti sa novim pritiskom da ukine pravila o skrivanju tajnih bankarskih računa, počinje danas u Dablinu.

Sastanak se održava nakon što je Luksemburg ranije ove sedmice donio odluku da od 2015. godine razmjenjuje podatke o tajnim računima i time uskladi svoja pravila sa ostalim vladama EU.

Samo Austrija nije promijenila pravilo o tajnosti bankarskih računa, prenosi Biznis.ba.

Ministri evropskog bloka takođe će razgovarati o problematičnoj finansijskoj pomoći Kipru, nakon što su novinske agencije došle u posjed dokumenta u kojem se navodi da je Nikoziji za spas potrebno 23 milijarde EUR, iako se pretpostavljalo da je dovoljno 17,5 milijardi EUR.

Kipar je prema dogovoru sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji su obezbijedili deset milijardi EUR pomoći, trebalo da obezbijedi sedam milijardi EUR, ali u podacima iz novog dokumenta Nikozija će, osim tog iznosa, morati da nabavi još šest milijardi EUR.

Kipar bi trebalo da proda rezerve zlata, koje su vrijedne oko 400 miliona EUR i da poveća korporativni porez i stopu poreza na dobit u vrijeme kada je predviđeno da će ekonomija zabilježiti pad od više od 12 odsto u narednih dvije godine.

Detalji finansijskog programa već su dogovoreni između Nikozije, EU i MMF-a ali je finski ministar finansija Juta Urpilainen saopštila da još ima mogućnosti za manje dorade.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније