Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 04. 2015. 11:47 >> 11:44
7

MINISTARKA ODBRANE

"Njemačka bi branila Poljsku od Rusije"

Njemačka ministarka odbrane Ursula fon Lajen izjavila je da Njemačka ima razumijevanja za strahovanja baltičkih zemalja i Poljske od rata sa Rusijom.

Ona je naglasila da bi u slučaju agresije Njemačka branila Poljsku. 

 

 

"Zapažamo opasnosti u tome šta se dešava između Rusije i Ukrajine. Nijesmo zaboravili kako je bilo kada je Njemačka prije nekoliko decenija bila podijeljena gvozdenom zavjesom. Da. Mogu da naglasim da su vaše bojazni i naše. I da nesumnjivo stojimo na vašoj strani", kazala je njemačka ministarka u intervjuu za poljsku Gazetu viborču. 

Ursula fon Lajden, koja danas obilazi multinacionalni korpus NATO u Šćećinu, na granici Poljske sa Njemačkom, kazala je da bi u slučaju agresije Njemačka branila Poljsku zajedno sa NATO. 

Njemačka ministarka je kao ilustraciju toga koliko je jako danas savezništvo u NATO i Njemačke sa Poljskom navela da će biti reorganizovan poljsko-njemačko-danski korpus u Šćećinu i da će u njemu ubuduće služiti 100 njemačkih vojnika, kao i da će ove godine u manevrima u Poljskoj učestvovati oko 2.000 vojnika Bundesvera. 

"Najbolji primjer savezništva je da će naredne godine pod Poljsku komandu preći jedan od njemačkih bataljona, a pod njemačku jedan poljski. Njemački vojnici izvršavaće komande poljskih oficira i obrnuto. Teško je naći ljepši dokaz povjerenja od toga da susjedi povjeravaju jedan drugom komandu nad vojnim jedinicama. I to 70. godina nakon okončanja Drugog svjetskog rata", kazala je Ursula fon Lajden. 

Njemačka ministarka ocijenila je da se tokom posljednjih godinu dana u velikoj mjeri ohladio stav njemačkog društva prema Rusiji i da većina Njemaca sada uviđa zašto NATO mora da zbija redove. 

"Bez obzira na to, vrata Evrope ostaju otvorena. Rusija ima mogućnost da se vrati za pregovarački sto. Mora do posljednjeg slova da ispuni uslove prekida vatre, dogovorene u Minsku", kazala je ministarka. 

Ursula fon Lajden izbjegla je da komentariše direktno odbijanje Njemačke da Ukrajina uđe u NATO. "Ulazak u Alijansu nije na dnevnom redu. Ukrajina mora prvo da povrati stabilnost", rekla je Ursula fon Lajden.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније