Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 04. 2015. 19:58 >> 19:51

VANREDNO STANJE

Čileanci u strahu od nove erupcije

Jug Čilea i dalje u vanrednom stanju zbog straha da će se dogoditi i treća erupcija vulkana Kalbuko, koji se aktivirao prvi put posle 54 godine.

Čileanske vlasti proglasile su vanredno stanje u toj turističkoj oblasti blizu Argentine I poslale tamo vojsku I evakuisali stanovništvo u krugu od 21 kilometra oko vulkana poslije dvije erupcije, prve u srijedu uveče I druge u četvrtak prije zore.

 

 

 

Iako posljednjih dana nije bilo geoloških nagovještaja erupcije, vulkan na nadmorskoj visini od 2003 metara na obali Tihog okeana, 1.300 kilometara južno od glavnog grada, Santjaga, iznenada se "probudio" u srijedu popodne, ispaljivanjem debelog stuba bijelog dima i ogromnog oblaka pepela 15 kilometara uvis. 

Nacionalna geološka služba upozorila je da bi moglo da bude novih erupcija sličnih onima koje su se dogodile posljednjih 24 časa. 

"Ne znamo kako će se stvari razvijati, dosta je nepredvidivo", rekla je čileanska predsjednica Mišel Bašele koja je posjetila to mjesto juče popodne. 

Na obroncima vulkana u četvrtak nije bilo tragova lave. Nebo je pokriveno gustim oblacima pepela zbog čega su aviokompanije otkazale letove. 

Oblaci su stigli do juga Argentine, i turistički grad Bariloš, koji se nalazi samo 100 kilometara udaljen od vulkana, gdje su vlasti pozvale mještane da ostanu u svojim kućama zbog pepela. 

Čileanska vlada kaže da nije bilo žrtava. 

Vulkan Kalbuko je prethodnu erupciju imao još 1961. godine. 

Ovo je druga erupcija u Čileu za nekoliko nedjelja pošto je marta proradio vulkan Viljarika, takođe na jugu što je dovelo do evakuacije 3.600 ljudi. 

Čile ima oko 90 aktivnih vulkana, a Kalbuko važi za jednog od najopasnijih.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније