Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 04. 2015. 22:18 >> 22:11
2

RAZOČARANI PRIJEDLGOM

SAD kritikovale odluku EU o GMO usjevima

Sjedinjene Američke Države (SAD) kritikovale su plan Evropske unije (EU) da omogući zemljama članicama da same ograniče uvoz GMO usjeva, čak i ako EU odobri njihovo korištenje.

Američki zvaničnici su izrazili nadu da će EU u vezi sa ovim pitanjem donijeti odluku kojom će se poštovati decenijama stara američka pravila o trgovini.

Iz EU-a navode da je njihov prijedlog u potpunosti u skladu sa njihovim međunarodnim obavezama i da ne ugrožava njihov odnos sa SAD-om.

Majkl Froman, predstavnik SAD-a u pregovorima, istakao je da Sjedinjene Države razočarane prijedlogom EU da 28 država članica same odlučuju da li će dozvoliti uvoz GMO hrane, stočne hrane, i drugih proizvoda.

Prema postojećim pravilima, ako se ustanovi da je GMO bezbjedna za ljudsku ishranu, Evropska komisija mora da se složi da je uvoz i uzgoj GMO hrane dozvoljen i da nema EU ograničenja.

U Evropi se uzgaja samo jedna GMO kultura, i to Monsantov kukuruz MON810 u pet država članica - najviše u Španiji i Portugalu. EU svake godine uveze preko 36 miliona tona genetski modifikovanog sojinog brašna i soje za ishranu stoke. Unija proizvede samo 1,4 miliona tona soje na godinu, koja nije GMO jer GMO soja nije odobrena za uzgoj u EU.

(AA)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније