Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 04. 2015. 08:56   >>  14:07

KATASTROFALNE POSLJEDICE

Nepal: Broj žrtava dostigao 2.200

Broj žrtava katastrofalnog zemljotresa u Nepalu dostigao je 2.200, a strahuje se da bi broj žrtava mogao da se poveća, s obzirom da podaci tek stižu iz udaljenih oblasti i da se još uvijek čiste mnogobrojne ruševine ispod kojih su mnogi ostali zaglavljeni.

Jučerašnji potres jačine 7.9 Rihtera koji pogodio Nepal i Indiju je najsmrtonosji u više od 80 godina, otkako je zemljotres jačine 8.1 Rihtera 1934. godine usmrtio 10.700 ljudi u obje države

Brojne planinske ceste su blokirane, a bolnice u glavnom gradu Katmanduu i drugim gradovima teško se nose s velikim brojem ranjenih koji stalno pristižu.

Novi snažan zemljotres jačine 6,7 Rihtera danas je pogodio područje prijestonice Nepala, Katmandua. Prema podacima američkog geološkog centra, potres je registrovan na dubini od 10 kilometara, a podrhtavanje tla se osjetilo na području 50 kilometara daleko od epicentra. Građani su uznemireni i napustili su svoje domove u ionako paničnoj atmosferi koja vlada zemljom.

Novi zemljotres izazvao je nove lavine na Himalajima.

"Još jedan potres, ponovo lavina", izjavio je za Rojters indijski planinar Ardžun Vadžpai koji se telefonom javio iz baznog kampa na planini Makalu 20 kilometara od Mont Everesta.

Tokom razgovora u pozadini su se čuli krici i zvuk lavine.

Noćas je u Katmanduu zabilježeno više manjih potresa, a veliki broj stanovnika glavnog grada Nepala noć je proveo na ulici ili u
šatorima.

"Nijesmo spavali cijelu noć. Kao da spavamo? Tlo se treslo bez prestanka. Ostaje nam samo da se molimo da ovo prestane i da možemo da se vratimo kućama", rekla je agenciji Frans pres stanovnica Katmandua Nina Šresta.

Prema najnovijim podacima, 60 osoba je izgubilo život u susjednim zemljama.

U nepalskoj prijestonici Katmanduu život je izgubila 721 osoba.

Među poginulima je i 17 planinara koji su nastradali u lavini podstaknutoj zemljotresom, koja je prekrila njihov kamp u podnožju Mont Everesta.

Procenjuje se da je povrijeđeno najmanje 5.000 ljudi.

Snijeg je prethodnog dana ometao napore na spasavanju planinara, ali je danas šest helikoptera počelo da se spušta u kamp kako bi izvukli preživjele, prenio je AFP.

U lavini je povrijeđeno najmanje 40 ljudi, a strahuje se da bi bilans žrtava mogao da bude veći.

Jedini planinar koji je poginuo u lavini i koji je identifikovan je izvršni direktor kompanije "Gugl" Den Fredinburg.

Desetine hiljada Nepalaca, koji su proveli noć pod hladnim nebom, probudili su danas jaki naknadni protresi, dok spasioci potpomognuti međunarodnim timovima tragaju za preživjelima u zemljotresu, u kome je povrijeđeno najmanje 5.000 ljudi.

"Bila su najmanje tri velika zemljotresa noćas i rano jutros. Kako možemo da se osjećamo bezbjedno? Ovome nema kraja i svi su uplašeni i zabrinuti", rekao je jedan od žitelja.

Zemljotres koji je u subotu pogodio Nepal, najgori je koji je pogodio tu siromašnu južnoazijsku državu u posljednjih 80 godina.

Uništeni su veliki djelovi Katmandua, a potres se značajno osjetio i u djelovima Indije, Bangladeša, Tibeta i Pakistana.

Većina djelova Katmandua bila je bez struje i vode danas, ali je aerodrom otvoren i prvi avioni počeli su da dopremaju humanitarnu pomoć.

Indija je među prvim državama iz koje je stiglo 43 tone pomoći i blizu 200 spasilaca.

Bolnice u Katmanduu su prepune, i nedostaje im ljekova i opreme, kao i mjesta za odlaganje tijela, saopštile su Ujedinjene nacije.

Državne i privatne škole su pretvorene u skloništa.

Dolina Katmandu nalazi se na listi Svjetske kulturne baštine Uneska.

U zemljotresu su uništeni brojni istorijski lokaliteti, a direktorka agencije UN za kulturu Irina Bokova saopštila je da je Unesko spreman da pomogne u njihovoj obnovi.

Prema podacima Američkog geološkog zavoda zemljotres 7,8 stepeni po Rihteru juče je pogodio Lamdžung, oko 80 kilometara sjeverozapadno od Katmandua na dubini od samo 11 kilometara.

Više od dvadesetak naknadnih potresa pogodilo je Nepal u subotu i tokom današnjeg dana.

(Blic/Tanjug)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније