Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina

27. 04. 2015. 12:01   >>  11:54

HIMALAJI

Helikopteri spasavaju blokirane planinare

Helikopteri su upućeni da spasavaju 150 planinara koju su u subotu ostali blokirani u dva kampa na Mont Everestu, kada ih je lavina od ledenih ploča i snijega, izazvana zemljotresom, odsjekla od baznog kampa ispod, saopštili su zvaničnici.

Planinari, za koje se procjenjuje da nijesu ozbiljno povrijeđeni, odvedeni su u bazni kamp, kazao je šef turističkog sektora Tulsi Gautan za AFP.

"Poslali smo danas tri helikoptera da dovedu planinare iz kampova jedan i dva. Kampovi su sigurni, ali moramo ih srušiti jer je dio trase oštećen", kazao je Gautam, prenose agencije.

On je rekao da bi početak sezone penjanja mogao biti opozvan, zbog lavine koja je zahvatila bazni kamp, pošto ju je aktivirao zemljotres. "Možda planinarenje ove godine neće biti nastavljeno, sve zavisi kako će odlučiti nadežni", kazao je Gautam.

U kaskadnoj lavini je u subotu poginulo 18 alpinista, a helikopteri su već spasili veliki broj povrijeđenih planinara u baznom kampu.

Na različitim mestima na planini u vrijeme zemljotresa bilo je više od 800 ljudi, a mnogi su došli na početak sezone penjanja.

Preživjeli na Everestu su opisali oblak kamenja u leda koji se zabio u bazni kamp u subotu i povrijedio više od 60 ljudi. Vodiči su slali pozive za pomoć, tražeći helikopter za spasavanje ranjenih.

Među poginulima na Everestu su četiri strana državljana.

Neki alpinisti uspjeli su da kamerom uhvate trenutak kada se na njih obrušilo more leda i snijega za vrijeme snažnog zemljotresa od 7.9 stepeni koji je pogodio Nepal u subotu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније