Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Blic ]

27. 04. 2015. 21:58 >> 21:52
2

LAVROV PORUČIO

Ne želimo novu Jugoslaviju

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da UN mogu da budu reformisane, ali da promjene ne treba da podrivaju međudržavni karakter Svjetske organizacije i ulogu Rusije, i dodao da treba spriječiti pokušaje da se krše temeljni principi Povelje, koja je dosad pokazala svoju održivost.

"Ne želimo novu Jugoslaviju koju su bombardovali protivno svim normama Povelje, ni novi Irak koji je bio okupiran bez ikakve dozvole Savjeta bezbjednosti UN, ni novu Libiju protiv koje je poveden rat sa ciljem svrgavanja režima", rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal "Rusija 24".

Lavrov je kao temeljne principe naveo nezavisnost država, suverena jednakost država, nemiješanje u unutrašnja pitanja, mirno rješavanje sporova i pravo na sopstveno određivanje svoje sudbine.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je da je za posljednje dvije godine Rusija uspjela da skrene pažnju na uvažavanje sveukupnih principa međunarodnog prava, uključujući pravo naroda na samoopredjeljenje, koje je "takođe zapisano u Povelji UN".

Lavrov je rekao da se Organizacija formirala radi sprječavanja trećeg svjetskog rata i "ona je taj cilj postigla".

Ruski ministar rekao je da "nema osjećaj da je takav rat u principu moguć".

Prema Lavrovljevim riječima, "zrelo je" za proširenje Savjeta bezbjednosti UN, i zemlje u razvoju nijesu na pravi način predstavljene u njegovom sastavu.

"Godinama poslije formiranja UN pojavili su se novi moćni centri privrednog rasta i političkog uticaja. To su Indija, Brazil. Naravno, afrički kontinent treba obavezno biti dostojno predstavljen u SB UN", rekao je Lavrov i dodao da, po njegovom mišljenju, SB UN može ostati efikasan sa oko 20 članova.

Ističući da je Rusija otvorena za saradnju sa svim zemljama na osnovu ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja, uključujući traženje ravnoteže interesa, Lavrov je naglasio da nijesu uspjeli pokušaji izolacije Rusije.

"Postali smo objekat konfrontacione kampanje bez presedana sa ciljem pritiska na Rusiju, ne samo ekonomskog i finansijskog, već propagandnog u najgorem smislu te riječi", kazao je on i istakao da mjesto Rusije u savremenom svijetu "niko ne može da oduzme".

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније