Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 04. 2015. 12:36 >> 13:21

SUKOBI SA POLICIJOM

Vanredno stanje u Merilendu i Baltimoru

Poslije izbijanja nemira zbog policijske brutalnosti, vlasti Baltimora naredile su da se po gradu rasporede hiljade vojnika Nacionalne garde i policajaca. U Merilendu proglašeno vanredno stanje.

 

 

 

Najmanje 15 policajca povrijeđeno je u nasilju koje je izbilo poslije sahrane 25-godišnjeg crnca Fredi Greja, koji je umro pošto je povrijeđen u policijskom pritvoru.

Gradonačelnik Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski čas od 10 sati uveče do pet ujutro, javlja AFP.

Nadzornik policije Merilenda naredio je da se rasporedi 5.000 policajaca po gradu i zatražila pomoć 5.000 vojnika iz šireg srednjeatlantskog regiona.

Komandantkinja Nacionalne garde pukovnik Linda Sing kaže da je imala 5.000 vojnika spremno i da će ih rasporediti da štite ljude i imovinu.

Demonstranti su kamenjem napali policiju i radnje. Uprkos pozivima Grejeve porodice na mir, bande, uglavnom mladih američkih Afrikanaca, počele su obračun sa policijom. Uhapšeno je 27 osoba, saopštila je policija.

Nekoliko radnji je opljačkano i spaljeno je nekoliko policijskih vozila, a kako su neredi počeli da se šire sa zapada na istok, gdje je zapaljena jedna zgrada, u Merilendu je proglašeno vanredno stanje.

Škole u Baltimoru će danas biti zatvorene, a bejzbol tim je otkazao svoju večerašnju utakmicu.

Kako javlja Sputnjik, protesti solidarnosti sa pobunjenicima biće održani danas širom SAD.

Predsjednik Barak Obama je upoznat sa situacijom i sa svojim saradnicima razmatra eventualna rješenja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније