Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 04. 2015. 17:43 >> 17:37

CRVENA LINIJA

Cipras: Nema govora o izlasku iz Eurozone

Grčki premijer Aleksis Cipras upozorava da grčka vlada ima “crvene linije” u pregovorima sa Evropskom unijom i da je moguće da se narod glasanjem izjašnjava o nekim pitanjima ako dođe do njihovog prekoračenja. Cipras je za jednu grčku televiziju kazao da su predsjednik Eurogrupe Jerun Dajselblum i direktor Evropske centralne banke Mario Dragi obmanjivali Grčku i da je zbog toga izgubljeno mnogo vremena, te dodao da pomenuta dvojka nije održala riječ da će nakon sporazuma postignutog 18. februara omogućiti dotok novca u Grčku.

“Činili smo greške zbog obmana. Dotok novca je trebalo da bude omogućen nakon 20. februara. Uvjereni smo u to usmenim obećanjima Dragija i Dajselbluma. Pogriješili smo što ta obećanja nismo tražili u pisanoj formi”, tvrdi šef grčke vlade.

Cipras je trenutne zastoje u pregovorima između Grčke i njenih zapadnih partnera nazvao “pregovaračkom igrom”, te poručio da je Grčka odlučna da ne dozvoli prelazak preko crvenih linija koje je zacrtala.

“Pregovori sa Briselom su za nas nacionalno pitanje. Ukoliko nas dovedu do toga, o tome će onda odlučivati naš narod. Ne na izborima, već referendumskim glasanjem, jer to nije pitanje za izbore”, kazao je Cipras.

Izrazivši optimizam o pitanju uspješnog okončanja pregovora sa EU, Cipras je naglasio da nema govora o izlasku Grčke iz Eurozone.

“Moja vizija nije Grčka izvan Evrope. Mučimo se u pregovorima kako ne bismo dopustili nove muke našeg naroda”, zaključio je Cipras.

Komentarišući i opciju privatizacije u Grčkoj, Cipras je kazao da je i to moguće, ukoliko će garantovati izlazak iz krize.

Osvrnuvši se i na aktuelno pitanje rasprava o migrantskom talasu u Evropi, Cipras je kritikovao stav Evrope o tom pitanju i poručio da Evropa mora da prestane da se ponaša kao “noj koji krije glavu u pijesak”, i o tom pitanju postigne dogovor sa Turskom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније