Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 05. 2015. 15:37 >> 15:30
2

CRVENI TELEFON

NATO uvodi liniju s Moskvom

NATO ponovo uvodi direktnu tajnu telefonsku liniju sa ruskim vojnim vrhom, piše njemački list Frankfurter Alemajne Cajtung, pozivajući se na izvor u Alijansi.

 

Njemački list tvrdi da će direktan kontakt sa Moskvom imati glavnokomandujući objedinjenim snagama NATO u Evropi i predsjednik vojnog komiteta Alijanse i vjeruje se da će "crveni telefon" biti stalno otvoren, mada se ne navodi ko će biti na vezi sa druge strane - u Moskvi.

Inicijativu za uspostavljanje kontakta pokrenuo je njemački ministar inostranih poslova Frank Valter  Štajnmajer zbog porasta napetosti u svijetu izazvane ukrajinskim konfliktom.

On je predložio da se uspostavi direktna veza dvije komande, kako bi se spriječio direktan sukob u slučaju da dođe do još veće krize.

Štajnamjer se smatra pristalicom umerenog odnosa prema Rusiji i poznate su njegove ranije izjave da nije u interesu Evrope da se, na dugi period, izoluje Rusija, kao i njegov govor protv jačanja sankcija Moskvi u kome je isticao da prije toga treba proveriti kako se ispunjava Sporazum iz Minska.

To je prvi pokušaj direktnog povezivanja dva vojna vrha od prekida Hladnog rata, a izazvan je dramatičnim zaoštravanjem odnosa između NATO i Rusije.

Ovakva direktna linija, ali između tadašnjih rukovodstava SSSR-a i SAD-a, bila je nazvana "crveni telefon" i bila je uspostavljena i u vreme Karipske krize 1962. godine kada je svet, zaista, bio na ivici nuklearnog rata.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније