Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

03. 05. 2015. 17:46 >> 17:46

"ČAST SRESTI PREŽIVJELE"

Angela Merkel u logoru Dahau

Nikada ne treba zatvoriti oči pred antisemitizmom, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, na obilježavanju 70 godina od oslobođenja logora Dahau.

"Naš zadatak je da nikada ne zatvorimo oči i uši pred svima koji vrijeđaju, prijete ili vrše agresiju nad onima koji kažu da su Jevreji ili koji brane Izrael", rekla je Angela Merkel pred nekoliko stotina preživjelih iz Dahaua, pred američkim veteranima i političkim zvaničnicima.

Merkelova, koja je rođena devet godina poslije kraja Drugog svjetskog rata, kazala je da je "velika čast" sresti se s preživjelima "nacističkog divljaštva". Ona je dodala da je judaizam "dio identiteta" (Njemačke.)

Logor Dahau, koji se nalazi 17 kilometara sjevero-zapadno od Minhena, oslobodile su američke snage 29. aprila 1945.

U njemu je bilo zatvoreno 206.000 ljudi iz oko 30 zemalja, a ubijeno je 43.000 logoraša.

Međunarodne ceremonije obilježavanja 70. godišnjice oslobađanja nacističkih logora počele su 27. januara kada je oslobođen najzloglasniji od svih, Aušvic u Poljskoj, koji su oslobodile sovjetske trupe, a današnja je prva kojoj je je prisustvovala Angela Merkel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније